ПРЕДЛОЖЕНИ текст о закону о слободи верисповести, који је Влада Црне Горе усвојила у четвртак, неприхватљив је за Митрополију црногорско-приморску и њене епархије. По том акту Српска православна црква у Црној Горе треба да доказује власништво над црквама и манастирима који су њени осам векова.

Очигледно је да држава кроз закон покушава да "на мала врата" у храмове СПЦ угура Мираша Дедеића и његову малобројну свиту. Овај предложени текст биће прослеђен посланицима на усвајање у Скупштини Црне Горе до краја децембра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Црна Гора утврдила контроверзни предлог Закона о слободи вероисповести

- Нисам пророк, али се види да се спрема до сада невиђена идеологизација и политизација права на слободу вероисповести - упозорио је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор правног савета Митрополије црногорско-приморске.

У јавности је јуче "процурио" члан 62 Предлога закона у коме се наводи да су верски објекти и земљиште на територији Црне Горе изграђени до 1. децембра 1918. године, и за које не постоје докази о праву својине верских заједница, државна својина. И објекти изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године, за које не постоје докази о праву својине, такође су државна својина. Управа за некретнине дужна је да у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона утврди верске објекте и земљиште који су државна својина, попише их и поднесе захтев за упис права државне својине на тим непокретностима у катастар непокретности.

Адвокат Драган Шоћ, који је својевремено био министар правде у Влади Црне Горе, каже за "Новости" да овај накарадни закон представља отворену отимачину цркава и манастира Митрополије црногорско-приморске и њених епархија.

- Нешто слично, колико ја знам, нико у свету није направио. Живо ме занима како ће држава књижити Пећку патријаршију и манастир Високе Дечане, јер су они као део Метохије били саставни део Краљевине Црне Горе од 1912. до 1918. године. А шта ће да раде са онима који су припадали области Боке которске, која није била никада у саставу Црне Горе него је постала део Југославије, односно Краљевине СХС? То што кажу да нема правни статус онај коме је седиште ван Црне Горе, интересује ме да ли то значи да неће имати правни статус Надбискупија барска и Бискупија которска чије седиште је у Ватикану - каже Шоћ. - Смисао читаве ове приче је да држава постане власник онога чега никада ниједна држава претходно није била.

Правни савет Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке је 27. новембра званично доставио Влади примедбе на предлог закона.

- У том тексту су на 92 странице правно, чињенично и цивилизацијски оспораване бројне одредбе предлога закона. Одговор на те примедбе, као ни на оне на нацрт закона од 2015. нисмо добили - каже др Џомић. - Од дијалога, није било ни "д" осим једног састанка 26. новембра у Митрополији на коме су представници Владе разговор покушали да сведу искључиво на препоруке из мишљења Венецијанске комисије.

СТИД И СРАМ

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије позвао је црногорску власт да се уразуми, да не објављује рат против Бога. И да, како је навео, не настављају богоборно дело својих претходника безбожника.

- Уколико би наставили започето дело отимања и гоњења Цркве, то би био стид и срам Црне Горе и Црногораца, без обзира на то како се овде осећали. Надамо се у Бога да до тога неће доћи и да ће се вратити светињама, култури, односно култу, служби Божјој - светој литургији - казао је митрополит.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Словенци не желе српску цркву: Нуде да СПЦ дели простор наизменично са Исламском заједницом

МОРАМО СЕ БРАНИТИ!

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије најављујући велики црквено-народни сабор 21. децембра у Никшићу, храму Светог Василија Острошког, поручио је:

- Ако имамо вере и образа морамо се супротставити. Као што су то и наши преци радили. Морамо чувати своју веру, и своје храмове, своје светиње. Није ово никаква борба против државе. Ово је борба против неправде! Нападнути смо, морамо се бранити!