Задовољни финансијама, а дугују радницима: Херцегновски „Водовод“ још није решио стара потраживања

В. В.

07. 12. 2019. у 06:52

Задовољни финансијама, а дугују радницима: Херцегновски „Водовод“ још није решио стара потраживања

Оливера Доклестић / Фото В. В.

Руководство херцегновског "Водовода" задовољно упркос неизмиреним обавезама. Запослени оштећени за око 419.000 евра, што ће фирму коштати 480.000

НА измаку године у херцегновском "Водоводу" кажу да су задовољни финансијском ситуацијом, а то подразумева да су плаћени сви добављачи, рачуни за струју, редовно измирене плате, доприноси и порези, а предузеће није кредитно задужено. Степен наплате је више од 95 одсто. Дугови из претходног периода ипак у извесној мери још финансијски оптерећују ово предузеће, рекла је директорка Оливера Доклестић.

- "Водовод" је 2008. године подигао кредит у висини 1,5 милиона евра који је био намењен за изградњу стамбене зграде са 15 станова и за кредитна средства радницима у износима од 8.000 и 10.000 евра за боље обезбеђење стамбених услова радника. Првобитно је радницима саопштено да су та средства бесповратна, али су потом потписивали уговоре о враћању новца. За 45 запослених укупно је исплаћено 398.000 евра, део радника почео је да враћа средства на рок од пет година, док је већина подигла тужбу против "Водовода" сматрајући да је реч о бесповратним средствима. Судски спор није још окончан - казала је Доклестићева, а према њеној оцени каква год да буде одлука суда неће бити добра за предузеће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Коверту" уручује за 15 дана

"Водовод" има и дуг према радницима због лоше обрачунатог стартног основа за плате.

- Анализа вештака економске струке показала је да су радници оштећени за око 419.000 евра, што ће фирму коштати 480.000. Извршене су корекције плата од јула 2018. године, али је остало отворено питање исплате из ранијег периода. Такође показало се да радницима који су радили у време државних и верских празника није исплаћиван адекватан износ, те је 52 радника оштећено за око 33.000 евра.

ПРОЈЕКТИ

"ВОДОВОД" финансира и израду неколико пројеката снабдевања водом и каналисања отпадних вода за Камено и Мокрине, а у току је снимање главних цевовода кроз Конавле (Хрватска) до Филтер станице у Мојдежу.

ИСПЛАТА И ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

ОД 1. марта наредне године исплаћиваће и оне раднике који су у међувремену отишли у пензију, а били су у радном односу у "Водоводу" од 2010. до 1. августа 2018. године - рекла је Доклестићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације