Грешка лекара: Габријела (9) су вратили из Хитне, па је умро од сепсе

NovostiOnline

06. 12. 2019. у 16:17

Грешка лекара: Габријела (9) су вратили из Хитне, па је умро од сепсе

Фото Depositphotos

Резултати вештачења терете четири особе, док је поступак др Ксеније Калеб у целости оцењен као потпуно исправан
Годину дана након смрти деветогодишњег дечака из Метковића, Габријела Бебића, завршено је вештачење о околностима његове смрти.

"Индеx.хр" је објавио резултате вештачења, који јасно указују на кривце у случају који је згрозио Хрватску.

Вештачење о околностима његове смрти, које је спровео Медицински факултет у Загребу, завршено је годину дана након што је деветогодишњак преминуо.

Како "Индеx.хр" преноси, позивајући се на изворе, резултати вештачења терете четири особе, док је поступак др Ксеније Калеб у целости оцењен као потпуно исправан.

Особе које се у вештачењу наводе да су учиниле пропусте који су довели до смрти малог Габријела су: његов педијатар из ДЗ Метковић др Расема Бубица, медицинска сестра у ДЗ Метковић Николина Талајић, која је радила у ординацији др Владе Крмека те две докторке с Хитне у Метковићу, шефица Хитне Маријана Матић и др Данијела Драгобратовић.

- Ако је истина да је вештачење показало како је др Ксенија Калеб у целости поступала исправно у случају малог Габријела, односно да није учинила ни један пропуст, тада само могу рећи да је правда опет била спора, али је ипак стигла, барем у односу на докторку Калеб. Такав би налаз у целости био у складу с оним што смо тврдили од првог дана бранећи докторку Калеб од етикете коју јој је исхитрено пришила Хрватска лекарска комора - рекао је њен адвокат Антонио Воларевић.

Он наводи како је нови налаз у том делу потпуно супротан у односу на став који су заузели и чврсто бранили стручњаци Хрватске лекарске коморе и њен председник Крешимир Луетић.

- Налаз нисмо добили, нити смо у могућности нешто додатно да коментаришемо. Можемо тек рећи да никоме не бисмо пожелели терет који је на леђа стављен докторки Калеб. Међутим, оваквим вестима охрабрени смо на још одлучнију борбу за правду и истину. Трагедију која се догодила ништа не може санирати, али човек ипак осети олакшање када зна да за смрт дечака неће одговарати особа која је невина и која је учинила све да га спаси - рекао је.

Индеx је раније објавио тајне налазе Хрватске лекарске коморе (ХЛК) која је спровела инспекцијски надзор о току лечења деветогодишњег дечака Габријела који је преминуо од последица сепсе након што је два пута враћен из Хитне. У налазу је детаљно описано како је ишао ток лечења малог Габријела, а Комора је највише теретила др Ксенију Калеб која је једина одмах помогла дечаку, а истовремено нису теретили особе које се сад терете у налазу вештачења Медицинског факултета у Загребу.

КАКО ЈЕ ИЗГУБЉЕНО ДРАГОЦЕНО ВРЕМЕ ЗА ГАБРИЈЕЛА

Комора је 17. децембра 2018. обавила надзор у Метковићу, нису утврдили пропуст код медицинске сестре у Дому здравља Метковић Николине Талајић која није примила дечака, иако је већ био у изразито лошем стању, него је дечаковом оцу рекла да чека или да оде у Хитну па ако га не приме, да се врати. На тај начин изгубљено је драгоцено време, јер су болесног дечака шетали с једног краја на други.

Пропуст нису утврдили ни код лекарке Данијеле Драгобратовић која је током ноћи недеља на понедељак у Хитној примила дечака којег је отац довео јер се Габријел жалио на бол у десном плућном крилу. Дечак је тад већ имао упалу плућа, али докторка то није установила. Ни њој нису утврдили пропуст већ су само дали примедбу.

Пропуст није утврђен ни код Габријеловог педијатра др Расеме Бубица која му је прописала антибиотике без да је пре тога направила лабораторијске претраге па се тако испоставило да је дечак примао антибиотик који није деловао те чак није ни смео да га прима јер је био заражен вирусом грипа Х1Н1 код којег се, како се наводи у налазу Коморе, не препоручује антибиотска терапија.

ХЛК највише терети педијатра Ксенију Калеб из Дома здравља у Метковићу, која је једина препознала знакове сепсе и поставила дијагнозу те одредила да дечак хитно треба да оде у КБЦ Сплит.

(телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације