ПОКУШАЈ Жупанијског суда у Сплиту да генералу ЈНА Бориславу Ђукићу одреди двоструки истражни затвор, како би га спречили да у недељу у поноћ изађе из притвора у четвртак је пропао, пошто је одбрана затражила изузеће председника и чланова судског већа. Такође је затражено и изузеће председника суда Бруна Клајна, јер је као члан већа пре годину дана првостепено осудио Ђукића на девет година затвора, јер је наводно на почетку рата у Хрватској наредио да се сруши брана Перуча.

Међутим, како нам је рекао адвокат одбране Радивој Николић, Жупанијски суд је у четвртак касно по подне заказао за петак нову седницу истог већа чије је изузеће затражено са истим дневни редом - одређивање истражног затвора Ђукићу по оптужници за неселективно гранатирање цивила Шибенско-книнске жупаније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Колинда на почетку кампање поново запевала Томпсонове песме

Ђукићу законски притвор од три године и девет месеци истиче у недељу у поноћ, па хрватско правосуђе покушава да га на све могуће начине задржи у затвору.

Како нам каже Николић, Врховни суд Хрватске је за петак заказао седницу на којој ће одлучивати о жалбама одбране на првостепену пресуду и тужилаштва на висину казне. С обзиром на то да је Ђукић осуђен без доказа, може се очекивати да се пресуда укине и наложи понављање суђења, што би значило да се он од понедељка може бранити са слободе.