Стручњаци за политичку комуникацију и медије, Крешимир Мацан и Александра Коларић, оценили су да ће на председничким изборима у Хрватској утицај имати оно што се збива широм света, тренд растућег национализма и популизма, али да, како кажу, више од тога треба бринути да се до победе стиже и крађом гласова.

Крешимир Мацан каже да не може да докаже, али да верује да су протекли председнички избори у Хрватској били покрадени.

Мацан је то, како преноси Хина, рекао на трибини одржаној синоћ након пројекције филма "На рубу" уприличеној у оквиру Филм фестивала људских права у Загребу.

Основно питање на које би сви желели одговор одмах је ко ће онда победити на предстојећим изборима за председника Хрватске.

А Мацан Каже да упркос анкетама које указују на победу Колинде Грабар-Китаровић, она уопште није загарантована.

"Уђу ли у други круг она и Шкоро, ту би могло бити свашта. Грабар-Китаровић и Зорана Милановића у другом кругу по садашњу би хрватску председницу могао бити повољнији, али би и ту њен изборни штаб морао бити опрезан", каже Мацан.

Коларић, пак, сматра да би највеће изненађење могао приредити Дарио Јуричан алиас Милан Бандић који је такође успео да прикупи потребни број потписа за кандидатуру и у трку уђе под, како каже, ироничним слоганом "корупција свима".

"Он је једини који на аутентичан начин говори оно што политичари стварно раде", казала је Коларић додајући да Јуричан не може да победи, али својим протестним наступом може анимирати бираче да гласују на непредвидиви начин.

Мацан и Коларић су упозорили на чињеницу да бирачке одборе, њих на хиљаде, постављају жупанијске власти, а не странке што отвара силну могућност злопораба уколико нема ефикасног надзора, односно довољног броја посматрача.

Све се, кажу, своди на то да - кад посматрач када оде макар на пет минута на тоалета - чланови бирачког одбора када су без надзора могу учинити шта год желе па и да убаце у кутије гласачких листића колико стигну, а имена бирача који нису гласли једноставно заокруже.

Мацан верује да је управо то "тајна" која је Колинду Грабар-Китаровић довела на Пантовчак у другом кругу с тадашњим председником Ивом Јосиповићем којег је побиједила с разликом нешто већом од 30.000 гласова.

Али, истиче, то је врло тешко доказати па је једини начин да се то спречи промена закона иако је за то касно на овим изборима.

На питање што би ипак саветовао садашњој председници да би победила, рекао је:

"Поручио бих јој да мање пева и да даје што мање интервјуа".