У Вишем суду у Подгорици после контроле, потврђена је оптужница Специјалног државног тужилаштва, у предмету ‘’Јадран’’, односно покушају шверца 56 килограма кокаина вредног више од пет милиона евра школским бродом Морнарице Војске Црне Горе ''Јадран'', што је довело и до смена на челу Морнарице.

Прочитајте још: Заплена на „Јадрану“: Старији водник "официр" нарко-картела?

Решењем Вишег суда у Подгорици потврђена је оптужница Специјалног државног тужилаштва Црне Горе којом је окривљеном Владимиру Рачићу, држављанину републике Србије, стављено на терет извршење кривичног дела стварање криминалне организације, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, и кривичног дела недозвољено држање оружја и експлозивних материја. Окривљеном Дејану Ровчанину, извршење кривичног дела стварање криминалне организације, окривљеном Душку Раденовићу извршење кривичног дела стварање криминалне организације, кривичног дела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога , те кривичног дела недозвољено држање оружја и експлозивних материја. Окривљеном Радомиру Осмајићу ставља се на терет такође извршење кривичног дела стварање криминалне организације и кривичног дела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, баш као и окривљеном Војину Ступару.

Специјални државни тужилац против окривљених има прилично јаке доказе-56 килограма кокаина, два пиштоља и муницију, такође намењених шверцу до Истанбуула, током крстарења ‘’Јадрана’’ до Грчке и Турске, али и сведочење сведока сарадника, старијег водника Милоша Кулића из Тивта.

Он је приликом склапања нагодбе са специјалним тужиоцем и добијања статуса сведока сарадника признао да је био део ове криминалне групе, односно да је са Рачићем, приликом састанака у Никшићу договорио да за сваки килограм кокаина који буде испоручен са „Јадрана“ у Истанбулу, добије по 800 евра. Тај новац би према договору делио са првим ухаапшеним у целој афери, подофициром Душком Раденовићем из Тивта… Исти износ је требало да му буде исплаћен и за свако кило хероина, којим је требало да буде плаћен испоручени кокаин, кога су паковали Ровчанин, Рачић и Тивћанин Војин Ступар, који слови за члана ‘’кавачког’’ криминалног клана.

Осим Рачића и Ровчанина који су у бекству и за којима су расписане црвене потернице Интерпола, остали чланови ове групе су ухапшени у Тивту средином априла, пар сати пре испловљавања ''Јадрана'' са кадетима на крстарење Медитераном.