Ако банка оде у стечај, штедише ће бити заштићене: Усвојен сет финансијских закона

З. З.

04. 12. 2019. у 09:44

Ако банка оде у стечај, штедише ће бити заштићене: Усвојен сет финансијских закона

Фото Н. Мандић

Црногорски парламент, после вишедневне расправе, подржао сет финансијских закона. Гарантовани депозити биће повећани на 100.000 уз могућност исплате још 30.000

ПРИМЕНОМ нових стандарда банкарски сектор биће стабилнији, контрола јача, смањени ризици. То је суштина сета финансијских закона које су посланици подржали након вишедневне расправе у Скупштини. Усвојени су закони о кредитним институцијама, заштити депозита, и допуњени о стечају и ликвидацији банака. Закон о кредитним институцијама утврђује, између осталог, мере из надлежности органа за супервизију које обухватају план опоравка и обезбеђивање финансијске помоћи. И други закон о санацији кредитних институција предвиђа оснивање Санационог фонда који ће се финансирати из годишњих издвајања који ће те институције уплаћивати у фонд.

- Тај новац ће се користити у поступку евентуалне санације или опоравка банака - појашњено је на седници Парламента.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Фотографија пацијента и две обнажене жене у психијатријској болници шокирала је све: Због пропуста у раду покренут дисциплински поступак против техничара

Посланици су прихватили и Закон о заштити депозита. Циљ је, како се констатује, да се заштите штедише у случају стечаја или ликвидације банке. Прописано је да се гарантовани депозит повећа са 50.000 на 100.000 евра уз могућност исплате додатних 30.000 у посебним случајевима.

- Основни циљ Закона о заштити депозита је да се заштити депонент од губитка улога у случају стечаја банке. У таквим ситуацијама исплата ће бити ефикасна и у прописаним роковима - поручено је током расправе у Парламенту.

И наравно тај закон изазвао је највише полемике, због две банке - ИБМ и Атлас, које су почетком ове године отишле у стечај.

Из Фонда за заштиту депозита је још једном поновљено да је та институција била на висини задатка и да су успешно реализовали исплату депонената након што је у јануару, а касније и у априлу уведен стечај у Инвест банци Монтенегро и Атлас банци.

- Депонентима Атлас банке до сада је исплаћено 79,7 милиона од укупно 90,2 милиона евра. Што се тиче ИБМ-а исплатили смо 21,3 милиона, док је укупно потраживање 22,3 милиона. Укупно 101 милион за 11.000 депонената у те две банке - навео је пред посланицима Предраг Марковић, директор Фонда за заштиту депозита.

Током расправе у Скупштини је саопштено и то да ће одлуку о стечају, односно ликвидацији банке доносити Савет Централне банке.

РАЗВЛАШЋИВАЊЕ

ПОСЛАНИК ДФ Бранко Радуловић констатовао је да се овим прописом развлашћује гувернер Радоје Жугић.

- До сада нису хтели да вас смене јер сте подобни за ову власт, али овим законом вас развлашћују - прокоментарисао је Радуловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Бомбом на кућу: Полиција у Подгорици расветлила напад

И ГУВЕРНЕР САСТАНЧИО СА КНЕЖЕВИЋЕМ

И РАШКО Коњевић (СДП) питао је гувернера да наведе када се састајао у Подгорици са власником једне банке и зашто није раније решавао проблем.

- Мењајте законе ако мислите да је превише моћи концентрисано у функцији гувернера. Тачно је, састао сам се са Душком Кнежевићем више пута у намери да помогнем да се ситуација реши и да се лош утицај не пренесе на остатак банкарског сектора. Никада нисам узео ниједан цент, нити је било икакве уцене - одговорио је гувернер Жугић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације