ПРИМЕНОМ нових стандарда банкарски сектор биће стабилнији, контрола јача, смањени ризици. То је суштина сета финансијских закона које су посланици подржали након вишедневне расправе у Скупштини. Усвојени су закони о кредитним институцијама, заштити депозита, и допуњени о стечају и ликвидацији банака. Закон о кредитним институцијама утврђује, између осталог, мере из надлежности органа за супервизију које обухватају план опоравка и обезбеђивање финансијске помоћи. И други закон о санацији кредитних институција предвиђа оснивање Санационог фонда који ће се финансирати из годишњих издвајања који ће те институције уплаћивати у фонд.

- Тај новац ће се користити у поступку евентуалне санације или опоравка банака - појашњено је на седници Парламента.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Фотографија пацијента и две обнажене жене у психијатријској болници шокирала је све: Због пропуста у раду покренут дисциплински поступак против техничара

Посланици су прихватили и Закон о заштити депозита. Циљ је, како се констатује, да се заштите штедише у случају стечаја или ликвидације банке. Прописано је да се гарантовани депозит повећа са 50.000 на 100.000 евра уз могућност исплате додатних 30.000 у посебним случајевима.

- Основни циљ Закона о заштити депозита је да се заштити депонент од губитка улога у случају стечаја банке. У таквим ситуацијама исплата ће бити ефикасна и у прописаним роковима - поручено је током расправе у Парламенту.

И наравно тај закон изазвао је највише полемике, због две банке - ИБМ и Атлас, које су почетком ове године отишле у стечај.

Из Фонда за заштиту депозита је још једном поновљено да је та институција била на висини задатка и да су успешно реализовали исплату депонената након што је у јануару, а касније и у априлу уведен стечај у Инвест банци Монтенегро и Атлас банци.

- Депонентима Атлас банке до сада је исплаћено 79,7 милиона од укупно 90,2 милиона евра. Што се тиче ИБМ-а исплатили смо 21,3 милиона, док је укупно потраживање 22,3 милиона. Укупно 101 милион за 11.000 депонената у те две банке - навео је пред посланицима Предраг Марковић, директор Фонда за заштиту депозита.

Током расправе у Скупштини је саопштено и то да ће одлуку о стечају, односно ликвидацији банке доносити Савет Централне банке.

РАЗВЛАШЋИВАЊЕ

ПОСЛАНИК ДФ Бранко Радуловић констатовао је да се овим прописом развлашћује гувернер Радоје Жугић.

- До сада нису хтели да вас смене јер сте подобни за ову власт, али овим законом вас развлашћују - прокоментарисао је Радуловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Бомбом на кућу: Полиција у Подгорици расветлила напад

И ГУВЕРНЕР САСТАНЧИО СА КНЕЖЕВИЋЕМ

И РАШКО Коњевић (СДП) питао је гувернера да наведе када се састајао у Подгорици са власником једне банке и зашто није раније решавао проблем.

- Мењајте законе ако мислите да је превише моћи концентрисано у функцији гувернера. Тачно је, састао сам се са Душком Кнежевићем више пута у намери да помогнем да се ситуација реши и да се лош утицај не пренесе на остатак банкарског сектора. Никада нисам узео ниједан цент, нити је било икакве уцене - одговорио је гувернер Жугић.