Саслушањем још једног сведока, Бранислава Бојкића, у Окружном суду у Бијељини, завршено је суђење Ђорђу Бојкићу (28) из Јабланице код Лопара, којег оптужница терети за убиство Луке Стевића (34) из истог села на Мајевици.

Убиство се догодило 15. маја прошле године у вечерњим сатима, а тело убијеног Стевића пронађено је три дана касније у једној шупи зараслој у траву и коров.

Након што је констатовано да је доказни поступак окончан, тужилац Мурис Шабић је у завршној речи навео да је кроз доказни поступак доказано да је оптужени Бојкић починио ово кривично дело.

- Убиству је претходила краћа расправа између оптуженог Бојкића и оштећеног Луке Стевића уз конзумацију алкохола. Смишљено и плански, серијом од осам удараца тупим предметом у пределу главе, у намери да Стевића лиши живота, Бојкић је узео нож и задао још пет удараца Стевићу, од чега три убода у грудни кош. Један убод ножем био је фаталан, јер је Стевићу расечена срчана кеса и зид десне срчане коморе - навео је Шабић, који је затражио максималну казну за оптуженог.

Бранилац оптуженог Ђорђа Бојкића, адвокат Петко Будиша у завршној речи затражио је да се Бојкићу суди за привилегирано кривично дело, јер није имао намеру да убије Стевића, с којим је годинама био у пријатељским и кумовским везама и односима.

- Оштећени Стевић је Бојкића тешко увредио, тако што му је у једном тренутку рекао да је он направио његовој жени дете, чак му је и опсовао дете у једном тренутку. Мој клијент је тада изгубио контролу и убиство је било неконтролисана реакција и тешка заблуда. Увреда пуно више боли када вас увреди драга особа. Код мог клијента афект гнева високог интензитета изазвао је привремену душевну поремећеност. Његово управљање поступцима било је битно смањено, што је потврдило и неуропсихијатријско вештачење - образложио је адвокат Будиша.

Пресуда ће бити изречена 11. децембра.

Оптужени Бојкић је изразио кајање и жаљење што се убиство десило, поготово што је, како је рекао, 14 година с убијеним Луком Стевићем био нераздвојан. Он је рекао да није имао намеру да убе човека који му је био више од брата, те да је тим чином уништио и свој живот.

- Упорност и безобзирност у извршењу кривичног дела није доказана. Што се тиче повреда на глави, вештак је потврдио да се ради о повредама које су могле настати од пада и ударца о шпорет, праг или намештај. Материјални доказ није пронађен - казао је адвокат Бојкић.

(Аваз.ба)