Македонија се наоружава: За пешадију 150 америчких транспортера

NovostiOnline/М. Станчић

30. 11. 2019. у 15:03

Македонија се наоружава: За пешадију 150 америчких транспортера

Printsreen Youtube

Додатна америчка помоћ модернизацији армијских снага Северне Македоније
СКОПЉЊЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Пешадијске јединице Армије Северне Македоније у наредних пет година појачаће борбену готовост са 150 америчких оклопних транспортера, сходно плану модернизације оружаних снага земље, потврдила је министарка одбране Владе у Скопљу Радмила Шећеринска.

- Према нашем дугорочном плану развоја одбранбене способности, предвидели смо негде око 150 милиона евра у вишегодишњем периоду. То је негде између 10 и 15 милиона евра на годишњем нивоу. У оквиру ових 150 милиона, 30 милиона биће донација САД, изјавила је Шећеринска у емисији „360 Степени“ скопске тв Алсат.

Додала је да је „пре два дана, од америчке стране добијена информација да повећавају подршку за ту намену од 30 милиона долара на 37 милиона, који неће ићи само за возила већ и за додатну опрему наше пешадије“.

У поменутом разговору Шећеринска је наговестила могућност евентуалног одлагања најављених превремених парламентарних избора у земљи, који би требало да буду одржани 12. априла. Такав „простор“ се оставља у зависности од тога када ће Шпанија моћи да ратификује Протокол за чланство Републике Северне Македоније у НАТО.


Радмила Шећеринска,printscreen youtube

- У тренутку када имамо све податке тада треба и да доносимо одлуке. Све између биће шпекулација – шта би било када би било. Први приоритет нам је да то што смо тешко стекли не испустимо из руке. Свим чланицама НАТО се јављамо, молили смо их да по специјалним процедурама убрзају ратификације и неодговорно ће бити тада када ће лопта прећи на нашу страну терена, да кажемо: сада смо ми на паузи три-четири месеца, објаснила је Шећеринска.

Северна Македонија није у позицији да може да се „коцка“, како је рекла министарка одбране и да каже да јој три месеца не значе ништа. Указала је да буквално плаћена цена пропуштених шанси за које се мислило да су „на столу“ и да само треба доћи и узети. Тако је, како је подсетила, 2008. испуштено из руку чланство у НАТО. „Чињеница да нисмо на време, пре 10 година почели преговоре са ЕУ, сада нам отежава ситуацију и мислим да је утисак свих озбиљних и одговорних грађана у држави такав – дајте да се не коцкамо са тиме што смо толико тешко стекли“, рекла је Радмила Шећеринска.М. Станчић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Saša

30.11.2019. 15:58

Ček da vidim dal sam razumeo. Dakle te kante, upotrebljene i ispucane po celome Bliskom Istoku, "koštaju" 150 miliona, dakle oko milion po komadu...kao novi normalni T-72. Poboljšane verzije su 2 miliona. Od toga, "pomoć" je bajnih 37 miliona, to jest popust, ne stvarne pare. Dakle Ameri prodaše naivčinama 150 izrešetanih, pardon, modernih vozila, zaradiše 113 miliona dolara, a ovi se time hvale. Alal vera! Za upoređenje, cena novog novcatog Tigra je oko 300000 dolara. Dobar biznis. Za Amere.

djudja

30.11.2019. 16:02

Dali znaju Makedonci koliko se tesko odrzavaju [Hamviji] i koliko su skupi delovi. Obicni semering na tocku kosta preko 1000 dolara.

Geronimo

30.11.2019. 16:15

Sva vozila su u pustinjskoj maskirnoj šemi, imam utisak da se ameri rešavanju viška iz Avganistana, Iraka, Sirije, Libije...takve su boje donirani i kupljeni terenci u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Hrvatski još stoje na livadi iako su stigli pre 3 godine (od gotovo 300 kom. osposobljeno je i u zeleno ofarbano oko 30) gotovo da ih se ne isplati voziti jer imaju benzinske motore ogromne potrošnje, al eto, sve za NATO, mora da se kupi taman i da ne treba.

Američko je najbolje

30.11.2019. 20:14

@Geronimo - Obična propaganda i lažne vesti. Reč je o najnovijim modelima (kakav bre hamvi) sa minimalnom potrošnjom i najboljim karakteristikama u klasi.

КИР СРБИН ИМА НАЈБОЉЕ

30.11.2019. 20:26

@Geronimo - Продајем најновији модел ЈУГИЋА, МАЛО ПРЕШАО, поклонићу ти га у ствари за 7.000 еврића, уз попуст 6.900. ПАРВИ ГРАДСКИ АУТОМОБИЛ..

Saša

30.11.2019. 20:55

@Geronimo - Je, je, i ja sam čuo. Izumeli Ameri motor koji troši dve kaplje na sto kilimetara a ima 800 konja, mala potrošnja je ionako tradicija tamo, imaju oklop kojeg ni nuklearna raketa ne može da probije, nose automatski top kalibra 80 mm koji ispaljuje 1000 granata u minuti, a dvaput toliko može i da nosi. Za brzo upravljanje zadužena je Guglova Alexa, a vojnicima služi tople sendviče i kafu po potrebi. Vertikalno poleće, pogotovo kad naiđe na minu, a još i roni, pogotovo kad padne u reku.

Dejan Maksic

01.12.2019. 18:19

Kupuju izakane kante sa bliskog istoka da bi bili topovsko meso nato-a....i time se hvale??? Pa i nisu bas sasvim pod vinklu..