Ђанго, Гизмо, Ларс, Дарма, Томас... су храбри пси трагачи који су се у петак са својим власницима и тренерима вратили из Албаније кући. Потрес је Албанију погодио у уторак у зору, а хрватски трагачи на месту трагедије били већ предвечер, њих осам.

Успели су да под рушевинама пронађу пет жртава. Нажалост, преминулих. Иако истрениран искључиво за потрагу за живима, једну је жртву успео је да пронађе Ђанго, пас мешанац којег је нето пре четири и по године оставио да угине у шуми. Судбина му је, захваљујући Игору Горети из Загреба, одредила да остане на животу и да постане изврстан трагач.

- Ђанга и његова брата нашао сам у шуми у Подравини, прљаве, смрдљиве, на ивици смрти, пуне крпеља. Узео сам их кући, довео у ред, живнули су, Ђанго чак и превише - каже кроз смех Игор и додаје како је Ђанго, данас скоро петогодишњак, пас у “најбољим” годинама, одувек врло живахан. Игор је оба пса планирао да удоми, радио је на њиховој социјализацији, од почетка су радили и на основним командама, но за Ђанга је било тешко наћи дом, био је преживахан. Игор је на крају схватио да ће се, тако својеглав и склон лутању, Ђанго тешко с неким “скућити”, па га је задржао у свом стану у Загребу. Горета је волонтер Клуба за обуку службених и спортских паса Загреб, чији су пси, са псима Хрватског удружења за обуку потражних паса, помагали у Албанији.
- Радили смо на три локације и Ђанго је на једној, иако за то није трениран, пронашао мртву жртву под рушевинама. Нас двојица имамо такав однос да сам ја схватио да ми нешто жели ‘рећи’, и био је у праву - каже Игор. Свој допринос је дао и Ларс, док је чоколадни лабрадор Гизмо специфичан по томе што не лаје кад пронађе жртву него јако копа и гребе.


(24 сата хр.)