Радници никшићког Металац Термохема заустављање машина скупо платили: Отказе добила 42 радника, против 32 газде покренуле поступак

В. К.

30. 11. 2019. у 07:54

У "Металцу" је запослено око стотину људи у браварском погону и машинској хали

Радници никшићког Металац Термохема заустављање машина скупо платили: Отказе добила 42 радника, против 32 газде покренуле поступак

Запослени "Металца" штрајкују од 31. октобра,фото В.К.

ЗАУСТАВЉАЊЕ машина у никшићком "Металац Термохему" због кашњења плата скупо је платило 42 радника. Добили су отказ чим им је истекао уговор о раду, а газде из Чешке покренуле су дисциплински поступак против још 32 радника.

У "Металцу" је запослено око стотину људи у браварском погону и машинској хали.

- Власници су засада изричити да новембарску плату не дају. Примили смо септембарску, а октобарска треба да буде 1. децембра, мада су најавили да ће и она да касни најмање две седмице - каже Слободан Ковачевић, председник фабричког синдиката.

Радници су ипак солидарни, па они који нису добили отказ дају подршку својим колегама. Тако радник Игор Ћетковић каже да производње неће бити док сви не буду добили продужење уговора на три месеца и док им новембарска плата не буде исплаћена.

Извршни директор компаније Живорад Крсмановић подсећа да су радници због кашњења зарада обуставили производњу 31. октобра, а нису је покренули ни након исплате септембарске плате:

- Због тога је послодавац против стално запослених радника покренуо дисциплински поступак, док је запосленима на одређено и пензионерима, којима је истекао уговор о раду, уручио отказе. До кашњења плате за септембар дошло је због проблема у наплати завршених послова. Радници су производњу обуставили одмах после доручка и нису је покретали, иако им је 22. новембра исплаћена септембарска плата. У новембру нису радили ниједан дан, па нисмо дужни да их исплатимо за тај период.

Он каже да је штета која је нанета послодавцу велика, јер је за сва кашњења послодавац морао да плати казне крајњем купцу. Да не би каснили још више, послодавац је, тврди Крсмановић, прихватио скоро све захтеве радника, јер је имао уговорне обавезе са врло строгим условима испоруке, али их више нема.

ПЛАЋАМО ПЕНАЛЕ

ИЗ фабрике су у петак изашла два камиона. У једном су делови делимично завршени, а у другом је само материјал. Иду у Чешку, где морамо наћи поуздану фабрику која ће у кратком року завршити то што нисмо могли у Никшићу. Материјал купљен у Чешкој довозимо у Никшић, па га враћамо у исту државу, да га неко други уради уместо нас. Дајемо некоме да по два пута већој цени уместо нас направи тај производ и плаћамо пенале за кашњење - навео је директор Живорад Крсмановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације