АКО Министарство економије до 4. децембра не организује састанак са представницима бивших и садашњих радника никшићких Рудника боксита, онда ће уследити протести у који ће се, како очекују, укључити велики број рудара. Ову поруку надлежнима послали су са плаца недалеко од управне зграде предузећа, за чију се продају тендер завршава 4. децембра ове године. Тог дана ће у 12 сати доћи код транспортне рампе фирме "Унипром метали" код Грачанице и одлучити о даљим потезима и протестима, које, како поручују, неће прекидати до испуњења захтева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Пали јатаци најјачих мафијашких кланова из Србије и Црне Горе: У великој полицијској акцији у Хрватској ухапшено 30 особа


Рудари подсећају да их је више од 500 који су оштећени по основу неисплаћених отпремнина, нерешеног стамбеног питања и по другим основама. Оценили су да би од продаје управне зграде (1,5 милиона евра) могли да намире део потраживања.

- Нећемо дозволити да та средства оду на рачун мађарске фирме "Вагон импекс", уместо за намирење наших потраживања - поручили су бивши и садашњи "бокситаши".

Један од њих, Рашо Ћивовић, обавестио је окупљене колеге да му је стечајац Младен Марковић раније саопштио да средства од продаје неће бити усмерена ка решавању њихових проблема.

- Укупна потраживања за Боксите у стечају износила су око 138 милиона евра и међу њима нема пријављеног "Вагон импекса". Нећемо дозволити да узму средства која нама припадају - истакао је Чивовић.

Рудари тврде да им је нелегално одузет плац недалеко од управне зграде Боксита на атрактивној локацији. Претходно је био намењен за решавање њихових стамбених питања и градњу десет зграда, по основу чега потражују надокнаду у износу од око шест и по хиљада евра.

Рудник боксита


Мађарска компанија "Вагон импекс" тужила је Рудник боксита у стечају пред Привредним судом Црне Горе због, како су навели, накнаде изгубљене добити у износу од 891.000 евра са каматама, што износи око 1,2 милиона евра, због једностраног раскида уговора о куповини руде коју је то предузеће имало са Бокситима. Уговор о куповини руде између "Вагон импекса" и Боксита потписан је неколико месеци пре увођења стечаја, а раскинут након његовог увођења. Бивши и садашњи радници надали су се да ће бити на време обештећени од продаје управне зграде, јер је компанија "Унипром метали" вратила тај објекат и земљиште у стечајну масу Боксита.


ДОКУМЕНТАЦИЈА У ТУЖИЛАШТВУ

БИВШИ и садашњи радници тврде да поседују документацију о спорном плацу од 18.700 хиљада метара квадратних и имовини одузетој на "нелегалан начин" која се, како наводе, налази у Специјалном тужилаштву две и по године. Земљиште је променило неколико власника, а 2008. године његова вредност процењена је на 1,8 милиона.