ШЕФ посланичког клуба Демократског фронта Милутин Ђукановић саопштио је да су, у том политичком савезу, дошли до податка да је код 24.765 бирача промењен матични број. Због тога су затражили објашњење министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића. ДФ од њега тражи и да каже колико је вођено управних поступака да би се променио матични број.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Амбасадори на тапету због Мирне: Платили јој казну, хтела да спаљује цркве и попове


- По нашој евиденцији, за 24.765 бирача је промењен матични број, односно осма и девета цифра не одговарају месту рођења тих бирача. Добили су матични број који се односи на Црну Гору, а особе су рођене ван Црне Горе!

Он је навео да имају преглед особа по општинама које имају јединствени матични број ван Црне Горе и место рођења ван територије Црне Горе, истичући да је таквих бирача - 22.685!

- Бирачки списак граничи се са крими-фантастиком, иако знамо да се број становника знатно смањује, број бирача даље расте. Желимо да укажемо на манипулацију у бирачком списку са држављанством и јединственим матичним бројем грађана - казао је Ђукановић. - Урадили смо и анализе последњег доступног бирачког списка које указују да држава користи различите критеријуме приликом одређивања матичног броја за бираче. Ово се поготово односи на бираче који су рођени ван Црне Горе. Дошли смо до података лица која по општинама имају црногорски јединствени матични број, а место рођења је изван Црне Горе. Да би се та промена урадила, потребно је спровести управни поступак и ми смо послали писмо министру Нухоџићу, од кога захтевамо да нам достави информације колико је вођено управних поступака да би се променио матични број - рекао је новинарима Ђукановић.