Иако је премијер Душко Марковић приликом сусрета са невладиним сектором у Бијелом Пољу казао да не може да верује да и такву лепоту попут реке Љештанице треба ставити у цеви, односно градити на њој малу хидроелектрану, само лаковерни су могли поверовати да ће они који лепо зарађују на малим електранама, одустати од градње на реци која плени дивљом лепотом.

Тако је убрзо после тога, подгорички конзорцијум "Хидро Љештаница" предао захтев за грађевинску дозволу за градњу мале хидроелектране, који се, како тврди члан Одбора за заштиту реке Љештанице Данило Мрдак, заснива на веома спорној студији локације.

- Јасно је да је немогуће да се на основу ње добије грађевинска дозвола, тако да је можда у питању покушај манипулације инвеститора како би тражио што већу одштету од државе у случају раскида уговора, сматра Мрдак, и упозорава да је Одбор за заштиту реке Љештанице још у фебруару упутио иницијативу Уставном суду за покретање поступка за оцену уставности и законитости тог акта.

На његове тврдње да је извођач тражио дозволу да гради на земљишту које није његово јер није за сва имања спроведена експропријација, директор компаније "Хидро Љештаница" Милутин Мићановић одговорио је да нису тачни наводи да траже дозволу на земљишту на којем немају право да граде.

- Јасно се може утврдити да је за све парцеле које су обухваћене планским документом и на којима се планира градња мХЕ, донета Одлука о утврђивању јавног интереса и покренут поступак експропријације. Наведена процедура је у целости у надлежности државе, односно надлежног министарства као власника поменутог земљишта, тако да концесионар нити има намеру нити је покушао да гради на туђем земљишту већ је право на коришћење локације за градњу мХЕ стекао у законитој и транспарентној процедури - казао је Мићановић.

Прочитајте још - ЛИМОМ ПЛУТА ХИЉАДЕ БЕЛИХ МЕХУРИЋА: Грађани сумњају да је река загађена

Иначе, Министарство одрживог развоја је у јуну ове године фирми "Хидро Љештаница" издало урбанистичко-техничке услове за израду техничке документације за изградњу мХЕ. Предузеће "Хидро Љештаница" поднело је захтев за давање сагласности на Елаборат процене утицаја на животну средину за изградњу мХЕ, а Општина Бијело Поље је на свом сајту обавестило јавност да ће јавна трибина о том документу бити одржана у Бијелом Пољу 17. децембра.

После изјаве Марковића, који је био добро упознат са одлуком одборничке већине у СО Бијело Поље пре готово годину дана где су главну реч водили одборници ДПС, партије у којој је он потпредседник, да се донесе одлука о локалној студији локације мини-хидроелектране Љештаница, чак и они "добро обавештени" нашли су се у дилеми - да ли су контрадикторни ставови премијера са једне и ДПС, односно челника Бијелог Поља, са друге стране, део "неслагања" у врху ДПС, или фингирање неких других ствари.

Посебно, ако се има у виду власничка структура компаније "Синерџи", која је добила концесију за градњу електране, односно конзорцијима "Хидро Љештаница" чији је власник "Синерџи", иза којег стоји бизнисмен Вук Рајковић, кум Мила Ђукановића.

Цеви за будућу електрану

ОПШТИНА ИХ ИГНОРИШЕ?

Судећи по свему, заштитници Љештанице, мораће да сачекају одлуку Уставног суда, који је од насртаја електроенергетског лобија "спасао" и реку Комарачу у Плаву.

- Драматичан је податак да је планирана изградња водозахвата на самом извору реке. Река и водопад Скакала су симбол целе Вранешке долине и Бијелог Поља. Удружени Бјелопољци и житељи Вранеша ће заједно успети да одбране нашу светињу. Наш принципијелан став је да са инвеститором не преговарамо и да се не састајемо са њима по кафанама. Једини саговорник заштитника реке је Влада јер нас Општина Бијело Поље већ годинама игнорише, каже Мрдак, док са разних страна стижу предлози да се 17. децембра пред зградом општине одржи протестни скуп против уништавања реке лепотице.