Недалеко од Сплита, у рибарској луци Брижине налази се јахта на којој су европски лидери договорили почетак Првог светског рата и који полако пропада.

Брод "Истранка", која је проглашена и културним добром Хрватске, полако пропада и за сада нема назнака да би могао да добије посебан статус, који подразумева потпуну обнову, преноси портал Морски.

Тај брод је једини преостали из огромне флоте Аустроугарског царства, а тренутно налази се уз оперативну обалу, заштићен од кише и таласа и ради се превентивна заштита трупа који је у изненађујуће добром стању с обзиром да је изграђен давне 1896. године.

Према неким историјским подацима овај 44 метара дугачак брод изграђен је првокласног чешког челика, а познат је по томе што су се на њему, пре почетка Првог светског рата, док је био усидрен испред дворца Мирамаре у Трсту, састали немачки цар Вилим и Франц Фердинанд.

Они су наводно у салону брода договарали какве војне потезе да изведу ако дође до великог рата, а све је упућивало на то да је сукоб неизбежан.

Такође, на "Истранци" је први пут на Јадрану употребљена бежична радиотелеграфија, а након сарајевског атентата, на његовој палуби су превезени посмртни остаци престолонаследника Фердинанда и његове супруге Софије.

Мало је у познато да је "Истранка" била и заповедни брод Југословенске ратне морнарице од 1954. до 1958. године.

Фото Министарство културе Хрватске


Након што је била расходована као војни брод, дуго времена "Истранка" је била везана као пловећи ресторан на сплитској Риви, касније у Св. Кају, а на стогодишњицу атентата на Фердинанда у Сарајеву, 2014. године, почело је њено спашавање с морског дна, а на иницијативу Удружења "Историјски брод Истранка" и Хрватског поморског музеја у Сплиту.

Од тада се налази у рибарској луци Брижине, међутим с обзиром да врло брзо крећу грађевински радови на проширењу рибарске луке у Брижинама, страхује се за даљу судбину овог брода.

Фото Министарство културе Хрватске

Портал наводи и да је "Истранка" којим случајем у Италији и Француској, одавно би пловила и проносила поморску славу неке од тих држава.

Хрватско МИнистарство културе саопштило је да нема 50.000 куна (око 6.800 евра) за извлачење брода на суво, али из Сплитско-далматинске жупаније су потврдили да ће у трошкове извлачења подмирити управо они.

Фото Министарство културе Хрватске


"На идућем ребалансу у децембру осигураћемо средства у износу од око 60.000 куна за вађење брода и за прву руку ћемо га оставити на Брижинама где је осигурано место на сувом", речено је у Жупанији.

Након тога следи процена даљих трошкова ради рестаурације која неће бити јефтина.

"Касније ћемо покушати преко Министарства културе да решимо да се укључе у цели пројекат. Кад извадимо брод, тек ћемо знати детаљно, јер види се на прву да је то доста нарушено стање. По мени, без неких европских средстава тешко се може пуно направити", наводе у жупанији.