Током сахране своје 76-годишње мајке Мирјане Преберине била је шокирана када су гробари уништили ковчег и морали да изваде покојницу из гроба и оставе на путу.

- Сахрана моје мајке Наде Ловричић била је у петак на Мирогоју јер тамо имамо породични гроб у горњем делу, поред пута. Ужас је почео кад су гробари спустили ковчег у гроб и почели да бацају земљу. Уместо да изломе земљу или бар баци прво мање комаде, један од њих бацио је цео грумен земље на ковчег у пределу ногу покојнице. Чим је пао тај балван, чули смо да је нешто пукло. Нисам била потпуно свесна шта се догодило. Тада ми је син рекао да је сломио ковчег, а рођак је био престрављен када је говорио да је "тетки је глава напољу" - рекла је Мирјана Преберина, који је и даље у шоку и на таблетама, пишу Вијести.хр.

Није ни могла да је погледа, а још горе јој је било када је видела да се један гробар смеје.

- Викала сам на њега и изгрдила сам га. Питала сам га да ли би било смешно да се ради о његовој мајци и захтевала сам да дође његов шеф. Човек се извинио кад је стигао, али моја деца су тражила да њихова бака или моја мајка буде сахрањена онаква какву смо је довели, чисту и у целом ковчегу. Затим су отишли у мртвачницу по нови сандук, али проблем је настао када уништени нису могли да изваде и леш је остао да лежи на дасци од уништеног сандука. Затим су, некако успели да је извуку из гроба, али су морали да је оставе да лежи на најлону на сред пута.

- Нисам могла то да гледам, а ни деца ми нису дала. Јер бих вероватно добила срчани удар. Моја покојна мајка је била мокра и блатњава - рекла је несрећа жена.

Како унуци нису допустили да се тако сахрани њихова бака, тело су погребним колима одвезли у мртвачницу. Како прича кћер покојнице, њна деца нису била задовољна јер су преминулу површно очистили па су отишли кући по другу одећу за сахрану.

Тада је уследило још једно непријатно изненађење. Ствари с којом су је планирали сахранити су нестале, међу којима су биле и куне које су ставили у џеп.

- У оној блатњавој одећи није ништа остало. Једва смо зубе пронашли - испричала је Мирјана Преберина па је истакла како јој није у циљу тражити било какву накнаду штете већ само да упозори људе што се све може догодити упркос великој цени сахране.

Мртвачница је убрзо послала извињење породици, а као изговор су навели да је "ковчег био лошег квалитета, а да је време било кишовито.

- Обавештавамо Вас о битним чињеницама везанима за тај догађај, с којима су такођ упознати и чланови породице покојнице. Темељним извештајем одговорних особа Градског гробља везаних за тај догађај, као и разговора с члановима породице током и након сахране, као и анализе свих доступних чињеница и информација, утврђено је да сахрана покојне Наде Ловречић обављен у складу с процедуром и максимално залагање особља Градског гробља у поштовању осећаја породице и очувања достојанства покојнице. Члановима порковчега приликом затрпавања земљом те је учињено све што је било у нашој надлежности. Ради што потпунијег увида у догађај који се збио приликом сахране, наводимо да је приликом затрпавања ковчега, ради пада веће груде земље, дошло до пуцања поклопца. На захтјев породице, обустављено је даље затрпавање те је, у договору спородицом, одабран нови лсандук с припадајућом опремом те у мртвачници извршено пресвлачење покојнице у нову одећу. Касније је обављена сахрана уз присуство чланова породице у складу са процедуром. Морамо напоменути да је претходних дана падала изузетно јака киша која је натопила и отежала земљу чија је тежина узроковала пукнуће поклопца сандука.

Исто тако, важно је напоменути да је оштећени поклопац сандука био лошијег квалитета те из тог разлога није издржао тежу груду земље, није купљен у нашој пословници те не можемо гарантовати за исти. Градско гробље дневно имају и до 30 сахрана и никада нисмо забележили овакав случај. За све укопе морају се поштивати утврђене процедуре како не би дошло до оваквих ситуација. С обзиром на ванредну ситуацију радници Градских гробља понели су се етички па су изашли опородици покојнице у сусрет са свим претходно наведеним како би се покојница достојно сахранила, упркос несрећном догађају који није изазван нашом кривњом. После споменутог догађаја госпођа Мирјана Приберина ни било који други члан породице покојне госпође Наде Ловречић није се обратио Градским гробљима с било каквим захтевом или даљњом примедбом везаном уз поступање запослених Градских гробља или ускраћивањем било које услуге.

(24.саха.хр)