ФОТОГРАФИЈЕ и видео-снимци деце из Завода за збрињавање ментално инвалидне деце и омладине Пазарић, а на којима се виде малолетници везани за радијаторе и намештај, са повредама на телу, изазвао је бес код грађана ВиХ, а одржани су и протести у Сарајеву, Мостару, Тузли, Зеници.

Прочитајте још: Деца у модрицама и ранама, везана за радијаторе: Влада ФБиХ сменила директора, Управни и Надзорни одбор Завода Пазарић

Отац једног детета казао је да се у центрима дешавају годинама и горе ствари и када, како је рекао, проговоре, њихова деца буду избачена из школе.

- Моја супруга је морала да напусти посао да би бринула о нашем сину када су га избацили из школе. Шта с њим да радим када напуни 21 годину. У Пазарић? Сменили су директора који је открио ову страшну ствар, а остали су и даље у влади - рекао је родитељ.

Окупљени су поручили да све одговорне треба послати у Завод Пазарић доживотно, свезати их и доносити парче хлеба дневно, алудирајући на скромне оброке које деца добијају, а о чему је раније говорио сада смењени директор Пазарића Реџеп Салић.

Прочитајте још: Деца везана за кревете и радијаторе проводе већи део дана и читаву ноћ: Шокантни снимци из завода за ментално оболеле (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Притиснути грађанима и најавама још масовнијих протеста реаговала је Влада ФБиХ и на у петак одржаној ванредној седници донела одлуку да смени директора Завода у Пазарићу Реџепа Салића, али и управни и надзорни одбор ове институције. У зграду Завода стигао је и тужилац Кантоналног тужилштва у Сарајеву, не би ли утврдио да ли има елемената кривичног дела.

И поред извршених смена у Заводу грађани су и у петак одржали протесте испред зграде Владе Федерације БиХ у Сарајеву. Међу демонстрантима је највише родитеља деце са потешкоћама у развоју који кажу да смене нису довољне, и траже да се утврди одговорност свих који се помињу у овом случају који је изавао згражавање у региону.

САЛИЋ: ОВО НИКАД НЕЋУ ЗАБОРАВИТИ

- У оваквој ситуацији треба да нађемо најбољи начин како да се помогне Заводу Пазарић, а ја стојим на располагању свима - рекао је у свом обраћању смењени директор Завода Реџеп Салић. - Заиста сам започео реформу, открио сам огроман криминал и начин на који се радило овде. Желим само да заштитим раднике, желим деци све најбоље. Никада нећу заборавити овај завод док сам жив.