ВЛАДА Црне Горе најавила је ново задуживање у 2020. години у износу од 590 милиона евра, а њоме су дефинисани кредитни аранжмани који ће, како се наводи у одлуци о задуживању, бити у складу са Законом о буџету за наредну годину.

- Одлуком је дефинисана и могућност задужења за потребе рефинансирања дуга и стварања резерве и одржавања текуће ликвидности, независно од границе годишњег пораста дуга, као и за рефинансирање и репрограмирање краткорочних позајмица и хартија од вредности, навели су из Владе, додајући да ће недостајућа средства за финансирање буџета у наредној години износити 590 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Претрес у Никшићу: Ухапшено двоје, заплењени кокаин и 60.000 евра

- Држава ће, у наредној години, користити депозите у износу до 490 милиона евра и новац из аранжмана се кинеском Ексим банком, у износу до 100 милиона евра, истиче се у одлуци, уз наводе да ће држава 2020. издати гаранције до 49 милиона евра за кредитни аранжман између Железничке инфраструктуре Црне Горе и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), за потребе набавке механизације за одржавање пруга и нове опреме за помоћни воз.

Према предлогу одлуке, гаранције од 11 милиона евра биће издате и за кредитни аранжман за потребе Железничког превоза Црне Горе, набавке нових возова који би се користили у локалном превозу путника, у износу до 14 милиона евра. Држава ће издати писмо о потврђивању државне гаранције на износ од 12 милиона евра за потребе друге транше кредитног аранжмана између јавног предузећа Регионални водовод Црногорско приморје И ЕБРД, чија је вредност 24 милиона евра. Подсећамо да према Стратегији за управљање јавним дугом наредне године на наплату долази око 580 милиона евра обвезница које је држава емитовала 2015. и 2016. године.

За 13 година од обнове државне независности, Црна Гора је шест пута увећала јавни дуг! Из опозиције подсећају да је јавна задуженост државе на критичном нивоу наводећи да је 2006. јавни дуг износио 701 милион евра, док је бруто друштвени производ 1,83 милијарде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бивша саветница у амбасади Црне Горе у Турској кажњена са 600 евра због срамних порука и вређања Срба на Фејсбуку

ВИШЕ СЕ ТРОШИ

ДРЖАВА много више троши него што ствара, а нема ни могућности ни комфора да живи на бази кредитних задуживања из иностранства. Ово је мала и сиромашна земља са веома ограниченим ресурсима, и људским и природним. Шта рећи о ауто-путу Бар - Бољаре - граница са Србијом, који се читав гради из дуга, а ових првих четрдесет километара сасвим сигурно биће најскупљи гледано по колиметру ауто-пута, оценио је у парламенту, посланик ДФ Страхиња Булајић. - Најава Владе према којој ће укупан дуг до краја 2020. године пасти испод 60 одсто БДП, потпуно је нереална и без основа.