ЖИТЕЉИ Горњег Штедима, код Никшића, дуже време живе у тешким условима, јер су им имања и прилазни путеви кућама поплављени, али не због недавног невремена и обилних киша него, како тврде, небриге надлежних у Електропривреди Црне Горе, која газдује вештачким језерима Вртац и Слано.

- Проблем је што се испод коте 614 налазе наша имања, а вода је у висини два метра! Од изградње вештачких брана имамо огроман проблем, који није проузрокован невременом и поплавама, већ искључиво радом надлежних из ЕПЦГ који максимално користе сваку кап из језера због остваривања огромног профита - каже огорчени мештанин Љубо Николић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Адвокат оптужио Амбасаду Србије да му нису дали да саслуша Бранку Милић

И његове комшије причају сличну причу, додајући да им је највећи проблем то што су одсечени од света јер им је главни пут блокиран. Житељи овог краја су, како тврде, водили преговоре са представницима Електропривреде која им плаћа одштету од 100 одсто када се поплаве имања, а 25 одсто када вода не прелива. Наглашавају да трпе велику штету, да су им воћњаци под муљем и наслагама смећа.

- За решење ове наше муке потребна је само добра воља надлежних у Електропривреди. Не бисмо тражили експропријацију да не морамо, јер је ово најлепше приградско место, удаљено свега пет километара од града. Ова језера нас уништавају шездесет година! Имам десет рала земље које не користим уопште, осим што покосим сено - каже Никола Николић, подсећајући да је одштета минимална, јер им се за рало поплављене земље плаћа од 120 до 150 евра. - Радовно плаћамо порез, накнаду за потрошену струју, док три камиона са којима обављам послове не могу да извезем од воде.

Уследила је реакција из ЕПЦГ наводећи да су изненађени изјавама мештана. Саопштавају да су због градње ХЕ "Перућица" педесетих година прошлог века, изградили акумулације и ретензију Вртац у узводном подручју до коте 614 метара надморске висине на основу чега је ЕПЦГ обавила експропријацију више милиона квадратних метара непокретности на том подручју.

- ЕПЦГ је у периоду до 1964. понудила и становницима МЗ Пољица, у чијем је саставу насеље Штедим, да експроприше предметна имања, али су поједине фамилије то написмено одбиле, за шта поседујемо сву документацију. Без обзира на наведене чињенице, мештани тог дела Никшића увек имају могућност разговора са представницима ЕПЦГ у циљу превазилажења било којег проблема - навели су из те електроенергетске компаније.

Када се Сава Николин Абрамовић пре више од шест деценија успротивио намерама државе да потопи плодно Крупачко поље јер није желео да му парче земље оде под воду, брзо је стрпан у затвор, да би потом дуго времена носио епитет "државног непријатеља"! После толико времена појединци са тог никшићког терена и данас имају сличне муке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Четворочлана породица слетела колима у провалију: Тешка саобраћајна несрећа код Колашина

ИСЕЉЕНЕ 1.303 ПОРОДИЦЕ

СА земљишта на коме се данас налазе три акумулациона језера Крупац, Слано и Вртац исељене су 1.303 породице, а више од шест хиљада хектара плодних њива и воћњака се нашло под водом. Три језера захватају површину од 20 квадратних километара са којих ЕПЦГ користи воду за производњу најстарије црногорске хидроелектране "Перућица".