Ниво Јадранског мора могао би се до краја овог века повећати и до једног метра, што се може негативно одразити на приобална подручја, истакнуто на трибини у Сплиту с темом "Климатске промене: Шта се догађа с Јадранским морем?"

Постоји процена да би се до 2100. могао за пола метра до метра подићи ниво мора у свету, а тако и Јадрана. Пораст нивоа мора могао би угрозити нека насеља. Замислите у Сплиту море више за метар или пола метра", рекао је на трибини Ивица Вилибић, научни саветник с Института за океанографију и рибарство, пренео је портал Index.hr.

Према тим проценама, у Сплиту би, на пример, биле учесталије поплаве Риве и Диоклецијанових подрума.

Прочитајте још - ЈАДРАНСКО МОРЕ ЗАГАЂЕНО: Стручњаци упозоравају на заразе

Утицај климатских промена, појаснио је он, може се предвиђати у деценијама, а у будућим деценијама удари таласа проузроковаће веће штете, јер ће се догађати на вишем нивоу мора.

"Климатске промене ће се развијати на целом Средоземљу, ниво мора ће лагано ићи горе па ће невреме имати јачи утицај на обалу која није прилагођена томе и онда се догађају штете", казао је Вилибић.

Оценио је притом да су обале "преизграђене". Сматра да би процене таквих климатских промена могле утицати на градњу у приобалним подручјима па ће се убудуће градити "мало даље од обале."

"Међутим, климатске промене могле би позитивно утицати на туризам у Хрватској јер ће се због пораста температуре продужити купалишна сезона", рекао је Вилибић.

По његовим речима, због пораста температуре пожари ће бити учесталији, посебно приобалним подручјима.