ДЕЛИМО исти континент, историју, културу и у истој смо политичкој породици. Уверавам вас да стојимо уз вас, независно од свих процеса. Стојимо уз вас и желимо да нам будете што ближе.

Ове охрабрујуће поруке региону послала је у четвртак из Загреба, са Конгреса Европске народне партије (ЕПП), будућа председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Позитивне вести са окупљања лидера европских странака, са највећим утицајем на формирање политике ЕУ, стигле су само неколико дана након "хладног туша" француског председника Емануела Макрона, који се залаже за темељну реформу принципа проширења Уније.

Фон дер Лајен јасно је ставила до знања да на челу ЕК неће дозволити да националисти и популисти креирају европски начин живота, како се иначе зове и један од ресора у "влади" ЕУ коју ће водити.

О проширењу ЕУ и европској перспективи Западног Балкана на Конгресу ЕПП није било дисонантних тонова и већина порука била је "на линији" Урсуле фон дер Лајен, односно у складу са ставом да без овог региона Европа неће бити комплетна.

Чак је и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић указала на важност проширења ЕУ на југоисток Европе, јер би у противном, како је рекла, "треће стране које нису нужно добронамерне могле да испуне празнину и доведу до тога да европски пројект не буде довршен".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ СРБИЈЕ: Уз Мађара отворен пут у ЕУ


Премијер Хрватске Андреј Пленковић поновио је да ће "суседи у југоисточној Европи бити један од приоритета председавања Загреба ЕУ", које почиње 1. јануара:

- За земље Западног Балкана ништа није политички и економски важније од јасне европске перспективе на основу заслуга.

На панелу "Западни Балкан и ЕУ: Заједнички изазови и подељене одговорности", који је одржан у оквиру Конгреса ЕПП, кандидаткиња Хрватске за потпредседницу ЕК Дубравка Шуица оценила је да је Европски савет направио "историјску грешку" када није отворио преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.


О ОРБАНУ У ЈАНУАРУ, НАЈАВИО ТУСК


НОВИ председник ЕПП Доналд Туск изјавио је у Загребу да би крајем јануара могао да донесе одлуку о мађарској владајућој партији Фидес, премијера Виктора Орбана, која је суспендована из ове политичке групације због кршења демократских стандарда. Туск је осудио "нелибеаралну политику" Орбана, док је бивши премијер Словеније Јанез Јанша стао у одбрану Фидеса, странке за коју сматра да треба да остане у ЕПП, јер, како је навео, "нема смисла кажњавати најуспешнију странку у групи".