Адвокат Мироје Јовановић објавио је на "Фејсбуку" да му није било дозвољено да у Амбасади Србије у Подгорици саслуша Бранку Милић, за процес који се води у Новом Саду. У амбасади су, међутим, негирали његове тврдње.

Прочитајте још: ИСПОВЕСТ БРАНКЕ МИЛИЋ: Живим уз кап воде

"Скандал у Амбасади Републике Србије у Подгорици - управо сам избачен из амбасаде где је у 10 часова требало да буде обављено саслушање Бранке Милић као тужиље", написао је Јовановић, додајући да је Основни суд у Новом Саду 4. новембра ове године донео решење којим се одређује саслушање Бранке Милић као тужиље путем видео-линка.

- У потпуности су нетачни наводи адвоката Мироја Јовановића да је "избачен" из просторија Амбасаде Републике Србије у Подгорици. Адвокату Јовановићу је омогућен контакт са клијентом Бранком Милић, али му није дозвољено уношење опреме за снимање звука и слике у просторије дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Црној Гори, имајући у виду да коришћење истих од стране трећих лица није дозвољено - наводи се у саопштењу амбасаде.

Такође, Државно правобранилаштво, као законски заступник Републике Србије, затражило је додатно време за припрему поменутог случаја, односно одлагања рочишта пред Основним судом у Новом Саду, што је, према информацијама којима располаже Амбасада РС у Подгорици, прихваћено.

Амбасада Републике Србије у Подгорици, у складу са Уставом РС и законским прописима, увек ће поступати по одлукама судова у Републици Србији. Међутим, имајући у виду да је захтев добијен 19. новембра ове године, време за обезбеђивање техничких услова за давање исказа путем видео-линка у просторијама дипломатско--конзуларног представништва објективно је било прекратко и недовољно, наводи се у саопштењу Амбасаде Србије.


Мироје Јовановић


"ДРЖАВНИ УДАР"

Бранка Милић је једна од 13 осуђених у Вишем суду у Подгорици у процесу познатом као покушај "државног удара" на дан парламентарних избора у Црној Гори 16. октобра 2016. године и у првостепеној пресуди осуђена је на три године затвора. Она се у Амбасади Србије налази од 23. новембра прошле године када је незадовољна третманом судског већа напустила судницу и "преселила" се у дипломатско представништво Србије.


Зоран Бингулац