Пленковић упоредио приступни период наше земље са Хрватском: Србија није ни до пола пута ка ЕУ

Танјуг

20. 11. 2019. у 18:28

Пленковић упоредио приступни период наше земље са Хрватском: Србија није ни до пола пута ка ЕУ

AP Photo Darko Vojinovic

Андреј Пленковић и упоредио приступни период наше земље са Хрватском
Србија није стигла ни до пола процеса у приступању Европској унији, изјавио је данас хрватски премијер и председник ХДЗ-а Андреј Пленковић и упоредио приступни период наше земље са Хрватском.

Хрватска је, казао је, са ЕУ преговарала 2.096 дана и за то време отворено је и затворено 35 поглавља. док је, како је рекао, Србија већ прошла тај период, а да није стигла ни на пола процеса.

Упитан шта мисли о француском "нон пејперу" и да ли је тај предлог срушио досадашња правила игре о приступању ЕУ, рекао да Макронову идеју о реформи политике проширења ЕУ види као жељу за побољшањем општег функционисања Уније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -"Провоцирају православни живаљ": На северу Црне Горе осванули билборди којима се честита Дан Санџака

Нагласио је да процес проширења ЕУ има јасан и прецизан правни темељ навдећи да члан 49 Уговора о ЕУ предвиђа да свака европска држава, ако затражи, може постати чланица Уније.

"Сам преговрачки оквир, који се тренутно користи и за Србију и за Црну Гору, има могућност суспензије сваког поглавља и враћања на већ привремено затворена поглавља, у то је укључена реверзибилност процеса. Поента је да већ постојећи оквир има низ механизама да се са врло прецизним филтерима контролише и најситнији корак начињен у неком поглављу или око неког отвореног политичког питања", рекао је Пленковић.

Додао је да "нема те политике и нон пејпера који може дерогирати право које европске државе имају на темељу тог уговора".

Хрватски премијер је нагласио да треба правити јасну разлику између тренутка отварања преговора и процеса приступања ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dend

21.11.2019. 16:25

Svaka čast na spominjanju Srbije uz veliku zahvalnost ali bi ga podsetio na zaboravnost da je Hrvatska ušla u EU isključivo pomoću "brata po zločinu" odnosno Nemačke !

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

22.11.2019. 06:27

@Dend - Njemacki parlament je zadnji izglasao ulazak Hrvatske u EU.

Saša

22.11.2019. 17:08

Uh, slava Bogu! Znači imamo još vremena da izađemo iz tog ćorsokaka zvanog EU.