У готово свим градовима на северу Црне Горе јутрос су осванули билборди којима се честита — „Дан Санџака“, а тим поводом огласила се и Бошњачка странка, једна од чланица владајуће коалиције у Црној Гори, која је честитала овај „празник“.

Поводом обележавања 20. новембра, „Дана Санџака“ Бошњачка странка честита свим припадницима бошњачког народа, у Бијелом Пољу, Петњици, Беранама, Плаву и Рожајама и институцијама и организацијама, које прослављају овај дан.

„Обележавањем Дана Санџака чувамо сећање на заседање Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака (ЗАВНОС) у Пљевљима 1943. године, као израза наше антифашистичке оријентације и традиције мултикултуралног друштва“, саопштили су из БС-а.

На порталу „Санџакпрес“ стоји објашњење да је оснивањем ЗАВНОС-а „Санџак добио своју аутономију у оквиру које је имао загарантовано право на унутарње самоорганизовање и управљање властитим границама“, те да су се тог дана „народи Санџака определили за једниствену територијалну, мултиетничу и аутономну регију“.

Додаје се да ће се овај дан обележити низом активности и манифестација у Новом Пазару и „осталим општинама Санџака“.

Поводом ове ситуције огласила се НВО „Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“ из Берана, у којој сматрају да „Странка правде и помирења која је филијала странке народног посланика у Скупштини Србије Муамера Зукорлића, три дана некажњено и за сада без последица провоцира православни живаљ у Беранама, честитајући им „некакав“ Дан Санџака 20. новембар“.

Они су истакли да треба знати да су „Санџаци“ били само административне јединице којима су управљали санџакбегови са војним пленом, добивши од султана санџак, тј. заставу као симбол власти и командовања војском санџака.

Подетили су да су у Турској санџаци укинути 1921. године, и да се то име више ниге није задржало, осим код нас, те да је најадекватније име овог простора - Стара Рашка, која је, како додају, била ембрион српске средњовјековне немањићке државе и духовности, а коју су Турци Османлије дефинитивно укључили у своју државну територију половином 15. века.

(rs.sputniknews.com)