ЕУРОСТАТ је објавио податке о задовољству животом у Европској унији, а Хрватска се опет налази при дну лествице. С друге стране, својим животом су највише задовољни становници Финске.


"Генерално гледајући, колико сте тренутно задовољни својим животом?" Тако гласи питање које је Еуростат поставио хиљадама Европљана, нудећи им да одговоре на скали од 0 ("нимало задовољан") до 10 ("потпуно задовољан").


Финци су своје задовољство животом оценили са 8,1, док су Бугари - који су најмање задовољни својим животима - дали оцену 5,4. Хрвати су други од дна лествице те су задовољство животом оценили 6,3, што је испод просека Европске уније.


Испод просека су и Литванија, Грчка, Мађарска, Португал, Летонија, Естонија, Кипар, Италија, Словенија, Румунија, Француска и Шпанија, док су после Финаца својим животима највише задовољни Аустријанци, Данци, Пољаци, Швеђани и Холанђани.


Задовољство животом; Фото: ec.europa.eu


ХРВАТИ ЈЕДНАКО НЕЗАДОВОЉНИ И 2013. И 2018. ГОДИНЕ


Хрвати су били једнако (не)задовољни својим животима и 2013. и 2018. године, а једнаку разину задовољства су изразили још једино Белгијанци, с тиме да је њихов ниво задовољства значајно изнад хрватског.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хрвати се хладе од ЕУ


Хрвати су и међу најмање задовољнима својом финансијском ситуацијом (лошије оцене су дали само Бугари и Литванци) те су и ту далеко испод просека ЕУ-а, по којем задовољство финансијском ситуацијом износи 6,5 од 1 до 10 у 2018. години. Хрвати су своје финансијско задовољство оценили са 5,1.


Задовољство финансијском ситуацијом; Фото: ec.europa.eu


ХРВАТИ ДУБОКО НЕЗАДОВОЉНИ МЕЂУЉУДСКИМ ОДНОСИМА


Нарочито су занимљиви резултати у категорији личних односа. Њима су највише задовољни становници Малте (8,6 од 1 до 10), а следе Аустрија, Словенија, Кипар и Шведска. Тиме се сугерише да задовољство финансијском ситуацијом није пресудно за неговање добрих међуљудских односа.


Хрвати су и ту на дну листе. Још више незадовољни својим личним односима су само Бугари (6,6) и Грци (7,1), док су Хрвати с оценом 7,5 трећи у ЕУ.


Задовољство личним односима; Фото: ec.europa.eu


(index.hr)