Афера Рекет: Апелациони суд пустио Јаневу у кућни притвор

М. Станчић

20. 11. 2019. у 00:10

Афера Рекет: Апелациони суд пустио Јаневу у кућни притвор

Фото Јутјуб принтскрин

Пребачена у стан свога сина, где ће у даљем судском поступку, из здравствених разлога, бити у кућном притвору

СКОПЉЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Катица Јанева, бивша шефица угашеног Специјалног јавног тужилаштва Северне Македоније (РСМ), једна од оптужених за трговину утицајем у великој афери „Рекет“, у уторак увече, уз полицијску пратњу напустила је истражни затвор у Скопљу и пребачена у стан свога сина, где ће у даљем судском поступку, из здравствених разлога, бити у кућном притвору.

Јанева је нешто пре 18 часова у уторак напустила затворски комплекс у скопском насељу Шуто Оризари и полицијским возилом је превезена у кућни притвор, откако јој је Апелациони суд у Скопљу уважио жалбу на одређену меру затворског притвора у поступку „Рекет“.

Таква одлука скопске Апелације је објашњена оценом да се, на основама медицинске документације, и са мером кућног притвора може обезбедити присуство Јаневе у судском поступку.

Јанева је као осумњичена у случају „Рекет“, ухапшена 21. августа ове године од када је у скопском истражном затвору као и првооптужени у том предмету, Бојан Јовановски, Боки 13. За излазак из истражног притвора она је нудила гаранције – имовином.

Прочитајте још - Јанева није дала исказ у афери "Рекет"

По одлуци Кривичног суда у Скопљу, на захтев Тужилаштва за организовани криминал и корупцију у случају „Рекет“, у истражни затвор у Скопљу су летос притворени Јовановски, Јанева и Зоран Милески Кичевац, који је недавно, такодђе пребачен у кућни притвор. Јанева се терети за злоупотребу службеног положаја. Јовановски и Милевски пак, за кривично дело „Примања награде за противзаконски утицај“. Према оптужници, од новембра лане, до априла ове године, Јовановски и Мелевски су од предузетника Јордана Камчева „извукли“ 1.550.000 евра за противуслугу олакшавања његове позиције у предмету „Империја“ СЈО којим је руководила Јанева.

Од укупне суме изнуђеног новца истрагом је пронађен тек један део. Док је Јовановски новац трошио на уживање у луксузу најчешће у иностранству, Јаневој је откривен даривани намештај и, према оптужници, 50.000 евра у готовом...

Почетак суђења у овом предмету је заказан за 3. децембар. Одбрана Јовановског, међутим у уторак је упозорила да због тешког здравственог стања Јовановског, неће моћи да припреми правну стратегију у судском поступку.

СУДИЈЕ ПОД ФИНАНСИЈСКОМ ИСТРАГОМ

Шефица Тужилаштва за прогон организованог криминала и корупције, Вилма Русковска у уторак је после одлуке Апелациног суда у Скопљу о пуштању Катице Јаневе из истражног затвора у кућни притвор, најавила спровођење „финансијске истрага за судије“, који су меру денеле.

- Решење за Јаневу нисмо добили. Но, ми смо дали негативно мишљење. За чланове савета који су донели одлуку о кућном притвору отворићемо финансијска истрагу. Са оваквим судијама нема места у Европској унији, разигнирано је изјавила Русковска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације