Странци улажу у Црну Гору: И НАТО доноси инвестиције

З. ЗОРИЋ

уторак, 19. 11. 2019. у 20:16

Странци улажу у Црну Гору: И НАТО доноси инвестиције

Међу пријављеним концесионарима и велике светске компаније

Улагања чланица Алијансе за 60 одсто већа. За аеродроме заинтересована 22 концесионара

ЦРНА Гора очекује велике инвестиције. Судећи по огромном интересовању за закуп наших аеродрома у Тивту и Подгорици, и то најјачих концесионара света, држава ће добити кредибилног партнера.

Ово је у уторак истакао Душко Марковић, председник Владе, на годишњој седници Савета страних инвеститора.

- У току је претквалификациони поступак, а већ имамо интересовање 22 концесионара - најјачих компанија у тој бранши. У наставку поступка очекујемо да ће и то бити премашено. То доказује да ће за све наше компаније бити новог посла и нових прилика, што ће на крају имати за резултат отварање нових радних места - поручио је премијер Марковић.

Подсетио је и на резултате у економији, која, према његовим речима, од почетка мандата Владе на чијем је челу, већ готово три године, постиже значајне стопе економског раста, или просечно 4,9 одсто. Поновио је и који су бенефити чланства Црне Горе у НАТО, и то не само, како каже, економски, већ и безбедносни.

Прочитајте још - Црна Гора у НАТО шињелу брише своју историју?!

- Према неким проценама, раст инвестиција из земаља НАТО је изнад 60 одсто. Ова позиција нас снажно промовише као безбедну инвестициону дестинацију - навео је председник Владе.

Коментаришући иницијативу "мали шенген", премијер је рекао да ће се Црна Гора пажљиво односити према тој регионалној иницијативи.

- Свака регионална иницијатива је добра ако надомешта и убрзава интеграцију у Европску унију, а не да представља замену за тај процес. Веома ћемо се пажљиво односити према овој иницијативи, која је дошла од двојице председника, наших суседа, али ћемо морати на сто ставити наше интересе, а не политичке интересе - прокоментарисао је Марковић, и додао да је приоритет наставак реформи, како би Црна Гора била део Европске уније, како год она изгледала.

Осврнуо се председник Владе, пред преставницима Савета страних инвеститора, и на резултате туристичке сезоне.

- Већ данас имамо 160.000 туриста и 400.000 ноћења више него целе прошле године. У овом тренутку смо пребацили финансијске ефекте од туризма - за 11 месеци у односу целу прошлу годину - навео је Марковић.

Прочитајте још - ОДБРАНА СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Одбијен захтев Мила Ђукановића, Срби рекли "НЕ"; Вернике блокирали 7 сати (ФОТО+ВИДЕО)

Како је нагласио, Црна Гора ће наставити да ствара услове за бољи пословни амбијент, и најавио да би Предлог закона о раду могао бити завршен до краја овог или почетком наредног месеца.

БЕЗ НЕРВОЗЕ

Марковић је, говорећи о "нон папер" документу, рекао да већ прво ишчитавање говори да је политика проширења неупитна и да Западни Балкан има перспективу.

- Црна Гора нема никакав нервозан став према "нон паперу" и овом приступу. Црна Гора је партнер у преговарачком процесу и зрела је да разуме проблеме у којима се налазе њени партнери - навео је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације