Хиљаде штедиша остало без десетине милиона евра, Суд у Стразбуру одлучио у корист Љубљанске банке: Уштеђевине заувек изгубљене

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 11. 2019. у 17:30

Хиљаде штедиша остало без десетине милиона евра, Суд у Стразбуру одлучио у корист Љубљанске банке: Уштеђевине заувек изгубљене

Фото Бротњоинфо штедише

Коначна пресуда Европског суда за људска права по тужби штедиша из БиХ: Љубљанска банка не мора да исплати око 30 милиона евра

ЕВРОПСКИ суд за људска права у Стразбуру одбио је тужбу неколико хиљда штедиша из БиХ против Словеније за надокнаду новца из штедње у бившој Љубљанској банци. Тим чином грађани БиХ су трајно остали без свог новца.

Словенија је одбила да исплати око 20 милиона евра без камата, на што се додаје 47 одсто камата, што је укупно близу 30 милиона евра, колико су штедише из БиХ потраживале на основу штедње у Љубљанској банци пре рата. Словенија је одбила да исплатити штедњу и онима који су имали тзв. даровне уговоре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уважене жалбе Тужилаштва БиХ: Повећане казне за планирање тероризма

Образложење суда је било кратко, а то је да апеланти нису исцрпили све правне лекове, а пре свега нису се обратили судовима у Словенији.

Председница Удружења штедиша у БиХ Амила Омерсофтић изјавила да штедише нажалост нису имале новца да ангажују словеначког адвоката у том поступку, а по закону Словеније то је услов за подношење апелације.

- Ми смо тужили и Словенију и БиХ - изјавила је Омерсофтић. - Нама БиХ никада није обезбедила доказе које смо ми могли и требали да приложимо у Словенији и да тако докажемо наша права. БиХ је нама ускратила те податке, а с друге стране наше власти послали су Словенцима наше рачуне и нашу личну документацију, што је Словенија злоупотребила и одбила је наше захтеве за поврат штедње.

Наглашава да је БиХ продала своје грађане и није их заштитила.

- Европски суд за људска права је утврдио да је наш новац у Словенији, али ми смо остали без њега. То је коначна одлука и више немамо ниједног начина да евентуално добијемо наш новац - закључила је Омерсофтић.

Након што је Европски суд за људска права у Страсбуру својом пресудом пре пет година наредио Словенији да старе девизне штедише Љубљанске банке у Хрватској и БиХ обештети онако како су 90-их година подмирена и стара потраживања девизних штедиша у Словенији, процес измирења дугова још траје.

Амила Омерсофтић, Удружење штедиша БиХ / Фото АВАЗ


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Урнебесно: Видите ли која песма се налази на овом дечијем цртежу?

Словенија је закључно са прошлом годином примила 36.570 захтева штедиша из БиХ и Хрватске, а од тога је након верификације одобрено више од 33.000 исплата. Од укупно извршених исплата у висини 289,7 милиона евра, штедишама некадашње Љубљанске банке Загреб исплаћено је 161,9 милиона евра, а штедишама у Сарајеву 127,8 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Blaf

20.11.2019. 08:27

@Slovenija je u EU - Samo da imam šta štedeti naravno da bih ušteđevinu poverio slovenačkim bankama. Ima jedna sitnica koju su zaboravili pomenuti u tekstu. Deponent koji je novac položio na račun u banci na teritoriji Slovenije mogao je bez bilo kakvih ograničenja raspolagati sa istim.

Mile

19.11.2019. 20:24

Hrvatska je tužila Sloveniji i Ljubljansku banku pre 5g i dobila je na sudu i mora da vrati Ljubljanska banka 380mil.Evra i kako sada štediše i u BiH pa izgubile? Pa sada mi tu više ništa nije jasno da li je to ista tužba ili druga tužba?