АПЕЛАЦИОНО веће Суда БиХ повећало је казне Максиму Божићу (29) и Едину Хастору (47) и осудио их на укупно девет година затвора због планирања терористичких напада на зграде Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и МУП Тузланског кантона.

Пресуда је изречена након што је Апелационо веће уважило жалбу Тужилаштва БиХ.

- Божићу је казна повећана са четири на шест година затвора, а Хастору са две и по на четири године затвора - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Обојица су проглашена кривим јер су, као припадници радикалног селефијског покрета, набављали оружје и експлозивна средства и планирали извршење терористичког напада у БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Izbor kandidata za direktora SIPA: Završena procedura, Staniću novi mandat?

У пресуди се наводи да је Божић од јуна 2017. до 10. априла 2018. године планирао и припремао услове за извршење терористичког напада. Намера му је, како се наводи у пресуди, била да застраши становништво и присили власти у БиХ на одређене радње с циљем озбиљне дестабилизације политичке и уставне структуре БиХ. Ради извршења планираног напада Божић је од заштићеног сведока тражио да му, након набавке оружја, сними видео-опоруку о смрти у џихаду и да је након извршења напада објави у медијима.

Како се наводи у пресуди, знајући да Божић планира да нападне зграде СИПА и МУП ТК, Хастор му је на располагање ставио своју породичну кућу, како би се припремио за напад, који су предупредили и спречили истражитељи СИПА.

Након хапшења, СИПА је у претресу куће, коју су оптужени користили, пронашли седам ручних бомби, аутоматску пушку са 12 оквира и 405 метака, три јуришна прслука, војну униформу, заставу Исламске државе, урамљене фотографије са заставама ИД и друго.

Пресуда је правоснажна и на њу не постоји право жалбе.

ПРЕШАО У ИСЛАМ

МАКСИМ Божић је по националности Србин. Рођен је у Бијељини, родитељи су му разведени и пре десетак година је прешао у ислам и придружио се радикалним покретима. Годинама је живео у Бечу, где је, наводно, и врбован за терористичке активности. Користио се именима Мирза Градашчевић и Абу Мухамед, а 2010. је ухапшен под сумњом да је планирао терористички напад у Тузли.

Максим Божић Фото СИПА