Елитни тим америчких војних сајбер стручњака налази се у Подгорици како би испланирао стратегију у борби против потенцијалних руских и других сајбер напада, а пре избора који ће се у Црној Гори одржати 2020. године.

Америчка војска је своје стручњаке послала у Црну Гору, а након што су ту државу напали хакери повезани са Русијом и након покушаја државниог удара за време избора 2016. године, пише АП.

Црногорски министар одбране Предраг Бошковић изјавио је да је заштита од сајбер напада и дезинформација кључна у заштити Балкана од повратка у хаос ратних година 90-их, у којима је десетине хиљада људи погинуло због распада бивше Југославије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Podgorica od Amerike kupuje 67 oklopnjaka

"Видели смо да су се амерички избори (2016) такође суочили са одређеним хибридним и сајбер нападима. Американци могу нешто да науче од нас о потенцијалним претњама по њихов систем и мреже будући да је Црна Гора прави пример свеобухватног напада пре избора", рекао је Бошковић у интервјуу.

Један од злонамерних софтверских напада погодио је црногорско Министарство одбране и то преко обичног мејла и тада је изгледало да је напад из земље чланице НАТО, а у ствари је био хакерски напад.

"Када је запослени кликнуо на атачмент у мејлу, сви компјутери у мрежи били су погођени и хакери су могли да читају све податке који су се налазили у мрежи", рекао је Бошковић.

Америчка команда за борбу против сајбер напада (USCYBERCOM) у саопштењу је истакла пројатељство са Црном Гором, са којом већ други пут сарађује.

"Операције тима су део напора да се трајно ангажују противници у сајбер-простору, радећи на заштити критичне инфраструктуре заједно са вредним партнерима и савезницима. Ове одбрамбене операције такође стварају увид у противничке сајбер претње предстојећим америчким и црногорским изборима 2020“, наводи се у саопштењу.

Како оцењује америчка агенција, Црна Гора, која се налази на Балкану, је стратешка област у којој Русија покушава да обнови свој историјски утицај и доказала је да је кључни западни савезник у нестабилном региону који је прошао кроз разорни рат током 90-их година.

Руска тактика да поткопа евроинтеграције Балкана подразумева и анти-западну пропаганду направљену да омаловажава имиџ европских демократија, пише АП и додаје да су русје савезнице на Балкану - Србија и република Српска одлучиле да се не придруже НАТО и да бојкотују санкције запада уведене Русији.

"Про-руска пропаганда у овим земљама приказује Запад као непријатеља Срба", пише америчка агенција.