СМРТ дечака Јована Зејака (9), из Бијелог Поља, који је изгубио битку са тешком болешћу у клиници у Франкфурту, потресла је све грађане Црне Горе. Отворила је, међутим и неизбежно питање - да ли су хуманитарне акције и прилози добрих људи једини начин да се прикупе огромна средства за лечење деце у иностранству. У Фонду здравства, истичу да Црна Гора има пара за лечење тешко оболелих малишана ван граница наше земље.

Прочитајте још: Данас се један дечак преселио у вечност: Срце малог Јована (9) није издржало, стало је у Немачкој

Већина грађана Црне Горе није стекла такав утисак. Јер, средства за операције и лекове у иностранству за болесне малишане прикупљају се СМС порукама и хуманитарним акцијама. Тако је било и за малог Јована. Људи племенитих намера су за кратко време прикупили око 42.000 евра за његово лечење од мијеломоноцитне леукемије, болести која га је и однела.

- Фонд здравства је уплатио 400.000 евра за лечење Јована Зејака, који је, нажалост, умро - каже, за "Новости, портпарол Фонда Амер Рамусовић. - Чим смо чули за акцију помоћи која је покренута у Бијелом Пољу, ступили смо у контакт са породицом и људима који су ту покренули и казали да је неопходно да поднесу неопходну документацију Фонду.

Прочитајте још: "Дечаче снени, спавај поред своје мајке": Јована (9), који је изгубио борбу са опаком болести, живот је тукао са свих страна

Према његовим речима, сви у Фонду разумеју бол родитеља, породице и пријатеља у њиховим најтежим тренуцима, али да би се финансирало лечење из државне касе неопходно је да се испоштује процедура. Рамусовић наглашава да та процедура није компликована и не захтева много времена.

- За лечење деце увек има средстава која се, наглашавам, одмах одобравају - наглашава Рамусовић.

Фото Фонд здравства

- Међутим, неопходан је контакт са Фондом здравства. Сви они којима је неопходна помоћ у сличним ситуацијама, пре него што покрену и хуманитарне акције и позову људе великог срца требало би да се обрате Фонду. Доста родитеља заобиђе ову процедуру. Разумемо њихову бригу и све оно кроз шта пролазе тада, али, кажем средстава за лечење деце има.

Он истиче да је потребно само предати документацију, али, наглашава да Фонд здравства не одобрава "експериментална лечења", попут лечења матичним ћелијама... Све информације, како тврди, могу се добити у Фонду.

ПРОЦЕДУРУ ЗНАЈУ ЛЕКАРИ

У ФОНДУ здравста објашњавају да је процедура којом се захтева лечење пацијената, па тим и деце једноставна. Изабрани лекар даје упут за специјалисту, који пацијента према потреби упућује на даље лечење.

- Ако се неке интервенције не раде у Црној Гори, иде се у Србију и упут се добија у локалним филијалама Фонда. Ако лекари из Србије процене да је неопходно лечење у медицинским установама ван Србије, у Подгорици Комисија за лечење у иностранству доноси одлуку где ће се то обавити - каже Рамусовић.