Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодраг Линта, оценио је да је безочна лаж хрватске стране да је ЈНА тобоже напала Вуковар.


Линта у изјавио за јавност каже да су на данашњи дан прије 28 година снаге ЈНА ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација "које је основао усташки режим Фрање Туђмана.


ЈНА је, као једина легална и легитимна оружана снага у СФРЈ, 14. септембра 1991. године покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну коју су хрватске паравојне снаге отворено нападале од краја јула, а крајем августа се започеле потпуну блокаду касарне, навео је он.


Линта истичце да је јасно да ЈНА није могла да нападне град у коме је била једина званична војска и да је имала обавезу да ослободи своју касарну и војнике који су се налазили под опсадом и оружаним нападима. Такође, напомиње, ЈНА је имала обавезу да заштити српски народ у Вуковару над којим се хрватске паравојне формације на челу са Томиславом Мерчепом и другима спроводиле терор од почетка 1991. године с циљем стварања етнички чисте "Велике Хрватске".


"Најбоље свједочанство о терору Мерчепових убица над вуковарским Србима оставио је тадашњи повереник Владе Хрватске за Вуковар, Марин Видић Били, који је послао писмо Фрањи Туђману и другим хрватским политичарима Ивици Рачану, Савки Дабчевић Кучар, Дражену Будиши и др. До почетка битке за Вуковар хрватске паравојне формације су у том граду убиле најмање 120 Срба", навео је Линта.


Он посебно наглашава чињеницу да треба стално побијати очигледну лаж и измишљотину хрватске стране да је ЈНА била страна и агресорска војска која је тобоже напала и окуприла Вуковар.


Важно је на сваком месту истицати неспорну истину да ЈНА била регуларна војска тада међународно признате државе Југославије и да је имала уставну обавезу да деблокира своју касарну, заштити своје војнике и ослободи српских народ у Вуковару од напада и терора хрватских паравојних формација.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Китаровић поново провоцира Србију: У "зенгама" дошла у Вуковар (ФОТО)


ЈНА је била ослободилачка војска и Србија треба да се поноси са припадницима ЈНА који се погинули у борби за ослобођење Вуковара. Посебну почаст Србија треба да одаје генерал-мајору и команданту Новосадског корпуса Младену Братићу који је погинуо лично преводећи своје војнике, каже се у саопштењу.


Линта је осудио срамне изјаве појединих невладиних организација који заступају ставове хрватских политичара о ЈНА као агресорској војсци и потреби да се стидимо битке за Вуковар и његових ослободилаца.