СРБИ, све до једног, браниће и телима ако затреба своја вековна огњишта у Федерацији БиХ и неће допустити да их населе мигранти из Сирије, Авганистана, Пакистана... Око 30.000 миграната налази се у овом тренутку у БиХ, а већ дужи период траје акција бошњачких политичара да их сместе у Федерацију БиХ на подручја општина Дрвар, Петровац, Грахово и Гламоч, где су Срби убедљиво већинско становништво.

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, каже, за "Новости", да су већ успели да одбране локацију Медено Поље код Гламоча и Петровца, односно да тамо не буде направљен мигрантски камп, али да је сада "нациљано" српско село Липа код Петровца:

- Село Липа је са околним селима вековна српска земља. Тамо ислам никада није постојао. И нећемо допустити да се мигранти насељавају на гробовима наших предака.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сарајево хоће да насели мигранте у српска места; Локално становништво поручује: Блокираћемо путеве и институције БиХ!

Према речима Радовановића, иако је власт у Федерацији БиХ већ одлучила да ово буде једна од локација за мигранте, то Срби неће допустити.

- Мобилисали смо Србе у Федерацији БиХ. Спремни смо на блокаде путева ако почну да пребацују мигранте из Бихаћа у село Липа - истиче Радановић.

Он додаје да, иако је одлука власти у Бихаћу да село Липа буде локација за кршење Анекса 7 "Дејтона", односно спречавање Срба да се врате на своја вековнна огњишта, очигледно то не брине никога у Сарајеву.

- Циљ је да се мигранти населе на наша огњишта. Да се подижу куће и џамије и да, када једном дођу, ту и остану. На мигрантима многи зарађују у Сарајеву, али и у Бихаћу. Варају се у Сарајеву ако мисле да ће Срби мирно седити и гледати шта се дешава - категоричан је Радановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: Мигранти су све више као колонисти

У Сарајеву је, како тврде саговорници нашег листа, осмишљен план да мигранти из исламских земаља населе вековну српску земљу и да се на тај начин промени структура становништва у Федерацији БиХ, "где би Срби били тотално под исламском чизмом и без икаквих права".

- Мигранти су доведени у БиХ да овде остану. БиХ је слепа улица. Из БиХ они не иду никуда. У току је сложена операција под будним оком СДА и Бакира Изетбеговића да се мигрантима насељава БиХ - каже, за "Новости", Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.


Ђорђе Радановић Фото Д. Поздеровић

Он појашњва да су у БиХ стигле десетине хиљада мушкараца, махом бивших бораца и џихадиста, који су, разочарани поразом Исламске државе, побегли из својих држава.

- У БиХ немамо посете амбасадора Пакистана, Авганистана или Сирије мигрантским камповима. Они знају да су се решили проблема и пребацили га у БиХ - истиче Галијашевић.

Како указује, следећа фаза Сарајева је да мигрантима полако почну да дају и држављанство БиХ.


ИЗМЕШТАЊЕ РУТЕ

- КРАЈЕМ јула смо добили непроверену информацију да су Дрвар и Грахово мапирани за смештај миграната. Било нам је јасно да би то могло да буде само у неким приватним објектима, што се испоставило као тачно, јер је власник једног изнајмио свој објекат ИОМ. Састао се општински кризни штаб и закључио да не желимо да будемо тачка на мигрантској рути, која се покушава преместити преко Херцеговине. Иза овог је стала и Влада кантона 10, послали смо став Већу министара, али до данас нема одговора - рекла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар. (В. Ц. С.)