Појачани удари југа на средњем Јадрану и вечерас стварају местимично вишеметарске таласе па су и даље у прекиду све катамаранске линије које Сплит повезују са острвима, речено је у Јадролинијиној агенцији у Сплиту.

"Југо повремено на средњем Јадрану достиже брзину и до 80 километра на сат те у послеподневним сатима није испловио трајект на линији Сучурај - Дрвеник", рекла је за Хину Јелена Ивулић из Јадролинијине агенције.

Додала је како због појачаних удара југа вечерас у 19.00 сати није испловио ни трајект на линији Трогир - Дрвеник Мали - Дрвеник Вели.

Услед обилних падалина које већи део седмице погађају Загреб порастао је и водостај реке Саве, пренео је Индеx.хр.

Обилна киша у граду пада од синоћ, што је изазвало бројне проблеме у саобраћају, а према најновијим информацијама, дошло је и до изливања реке Саве из корита.

ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ

Због обилне кише за подручје Истре и Лике и Горског котара издат је за данас црвени аларм, а на снази је и за остатак обале због олујног југа.

У горју и на северном Јадрану још је неповољније јер је на снази највиши степен упозорења за обилну кишу и олујни ветар. Најинтензивније ће бити у ноћи и преподне, када су могуће и бујичне поплаве. Југо ће ослабити и прерасти у буру, а увече ће опет да се појача.

Обилне кише на Јадрану се очекују и у недељу а тек од понедељка се може очекивати нешто лепше време.

Иначе, олуја је синоћ у Умагу и околини направила велику материјалну штету, саопштио је метео портала Истрамет.

Према подацима, настала је и краткотрајна пијавица која је за само десетак секунди направила хаос. У умашкој луци потонула је једна барка, а јак ветар оштетио је кров зграде града Умага, док је улица Ђузепеа Гарибалдиа прекривена деловима црепа.
Ватрогасци су имали и интервенције због падања стабала и излива воде.

На Фејсбуку метеосервиса РИМЕТЕО јавлили су да су Црес, Лошињ и Раб због јаког југа одсјечени од остатка земље.

Обилна киша која читаву ноћ непрестано пада створила је велике проблеме и у Загорју. Ватрогасци ДВД-а Златар Бистрица јавили су се с терена рекавши да испумпавају воду са пута према Коњшчини која већ улази у куће.