Одељење за циљане потраге и прецизно лоцирање Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске (ФАСТ тим Хрватска) у сарадњи с ФАСТ јединицом Републике Србије и Полицијском управом Нови Сад успело је да лоцира једног од најтраженијих хрватских бегунаца, хрватског држављанина Бојана Драгичевића (1981.) који је у четвртак приведен на подручју Новог Сада, саопштио је МУП.

УХАПШЕН ПА ПОБЕГАО

Драгичевић је 2005. године за мање од месец дана, са саизвршиоцима, двапут починио разбојништво у истој пословници банке у Шибенику, усред бела дана, с пластичним пиштољем. Оба пута је побегао и вешто се скривао до 2012. године, када је након седам година бекства ухапшен у Босни и Херцеговини и изручен Хрватској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Jedan od najtraženijih hrvatskih begunaca uhapšen na granici sa Mađarskom

Због почињеног разбојништва осуђен је на казну затвора у трајању од 4 године и 2 мјесеца затвора те је упућен на издржавање казне у Казнионицу Лепоглава. Након годину и по дана успео је побећи из најстроже чуваног дела затвора, али је истога дана у поподневним сатима пронађен и враћен у Лепогаву.

У априлу 2014. године премештен је из Казнионице Лепоглава у Затвор у Пули на издржавање остатка казне из којег је након само 4 месеца побегао, прескочивши зид и од тада је био у бекству.

НА ЛИСТИ НАЈТРАЖЕНИЈИХ БЕГУНАЦА

Овај бегунац се налазио се Европској листи најтраженијих особа од 2016. године, односно од настанка листе, на којој су објављени најтраженији бегунци Европе, с обзиром на то да се радило о изразито опасном и насилном бегунцу.

Од 2014. године активно се трагало за њим те је остварена континуирана оперативна полицијска сурадња с ФАСТ јединицом Републике Србије и Јединицом за циљане потраге МУП-а РС (БиХ) те ФАСТ јединицама Републике Словеније, Аустрије, Краљевине Шведске, Холандије и Америчким шерифима (US Marshals Services), а с циљем лоцирања и хапшења.

Оперативном полицијском сарадњом и правовременом разменом информација прикупљена су сазнања да би Драгичевић могао да се скрива на подручју Републике Србије или Босне и Херцеговине. Усмереном разменом информација и интензивним мерама трагања Драгичевић је лоциран на подручју Републике Србије, гдје је и ухапшен.

index.hr