ВРЕДНИ пројекат НВО "Друштва за историјска истраживања" из Подгорице - Споменица палих за отаџбину - губици црногорске војске у балканским ратовима", врсних истраживача Милоша К. Војиновића и Тадије Б. Бошковић није добила подршку Министарства културе Црне Горе на јавном конкурсу о расподели средстава 36 невладиних организација за достигнућа у областима уметности и културе у износу од 357.728 евра!

Према вредновању комисије, Споменица се нашла на 99. месту са само 30 од могућих 100 бодова! И далеко иза "Доприноса јачању и афирмацији квир културне сцене као друштвено ангажоване уметности" и "Афирмације родних различитости кроз културу", који су, како саопштавају из Друштва, подржани са по 12.000 евра, наглашавајући да овим истицањем не желе да повреде ниједног грађанина и њихово право на определење.

Прочитајте још - УКЛОЊЕНА ЋИРИЛИЦА: Девастиран Московски мост у Подгорици

- Неподржавањем нашег пројекта од Министарства културе сматрамо да је понижено више од пет хиљада смртно страдалих ратника који су своје животе уградили у темеље Црне Горе, као и више од седам хиљада рањеника до чијих смо имена дошли током прикупљања података за Споменицу - навео је Милош К. Војиновић, председник ове НВО у писму министру културе Александру Богдановићу. - Ове, данашње Црне Горе не би било да није било њихове жртве. Њихова имена са кратким биографским подацима би први пут били публикована и за сва времена сачувана од заборава. Понижени су и огромни рад и залагање истраживача.

Краљ Никола улази у Скадар

НИ ЊЕГОШ НЕ БИ ПРОШАО

ПРЕД "стручњацима" Министарства културе на чијем сте челу, Његош и други великани се не би могли ни примаћи пројектима у којима доминира Монтенегро и тзв. независна културна сцена. Овим нам шаљете поруку која је недвосмислен пример неодговорног вршења власти, због чега би ви и ваши сарадници, али и одговорни из других министарстава, морали сносити не само моралну и политичку већ и законску одговорност због расипничког и неодговорног трошења новца грађана - наводи Војиновић.

Александар Богдановић