БРОЈНЕ замерке, али и бригу упутила је Европска комисија на адресу званичне Подгорице због проблема који потресају црногорско друштво. Акценат је стављен на начин како је Судски савет тумачио Устав и тиме дозволио да председница Врховног суда Весна Меденица буде изабрана по трећи пут. Под лупом се нашла и Агенција за спречавање корупције због "оскудних резултата детаљне провере јавних функционера" и недостатку истраге нелегалног богаћења. Полицији се замера што је недовољно активна на спречавању шверца цигарета... Све ово наводи се у нацрту неформалног документа Европске комисије о напретку Црне Горе у поглављима 23 и 24, познатом као "нон папер".

Европљани подсећају и на одлуку кабинета Душка Марковића о додели станова и стамбених кредита носиоцима судијске и тужилачке функције.

У извештају се наводи да је Црна Гора наставила да имплементира акционе планове за ова поглавља и да је радила на суочавању са изазовима, посебно у критичним областима слободе медија, борбе против корупције и трговине људима.

Прочитајте још - Црна Гора у канџама корупције?

Из ЕК упозоравају да је Црној Гори потребан независан и ефикасан институционални одговор на оптужбе о корупцији. Упозоравају да полиција није довољно проактивна у борби против шверца цигарета, подсећајући да је у првој половини године вредност заплене износила 2,3 милиона евра, "што је знатно мање од 11,5 милиона заплењених прошле године".

- Покренуте су нове финансијске истраге у вези са корупцијом на високом нивоу. Aли се не ради системски нити у свим случајевима корупције - упозоравају из Брисела.

ДОПРИНОС ПАРЛАМЕНТА

Шефица Радне групе за поглавља 23 и 24 Маријана Драшковић Лаковић каже да пуна функционалност парламента би допринела напретку у овим поглављима.

- Зато се треба потрудити како би до тога и дошло - казала је она на седници скупштинског Одбора за европске интеграције.