ЈЕДИНИ пројекат у Црној Гори везан за конзерваторска и археолошка истраживања који се финансира из европских фондова је у Доњој Ржаници, код Берана, довео до неочекиваног резултата. Наиме, после опсежних радова, из наноса је "изронио" град Тумба, или стручно речено - археолошко налазиште Тумбарице.

- Налазиште сведочи о животу у том природном рефугијуму (уточишту), насељеном још у неолиту, око 4.500 година пре нове ере - објашњава Предраг Лутовац, археолог Полимског музеја у Беранама.

- Нађени керамички материјал, камени жрвњеви и један тег за мрежу, припадају винчанској културној групи, а на основу пронађеног сребрног новца колоније Дирахуијона претпостављамо да на Тумбарицама постоји слој који припада позном гвозденом добу, или илирско-грчком периоду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија и археологија: Шест најзанимљивијих открића

И, то утврђење са црквом, параклисом и пратећим објектима, те једном полукружном и правоугаоном кулом, срушено је доласком Словена и Авара, крајем шестог и почетком седмог века наше ере.


Фото Полимски музеј

Због свега тога, истраживање, осим научног, може да има и туристички значај и то у оквиру посебног пројекта.

- Ово је четврти пројекат који институције Српске православне цркве у Црној Гори реализују уз финансијску подршку Европске уније - каже шеф Канцеларије за међународну сарадњу Епархије будимљанско-никшићке ђакон Константин Дојић.

Фото Полимски музеј