НИЈЕ почео да сриче ни прва слова, остао је без мајчинске топлине. Две и по године касније, на небу је загрлио нејаким ручицама мајку Сању, којој ће се за који дан придружити у леденом дому на Градском гробљу Никољац у Бијелом Пољу. Чим његово измучено тело допреме из Франкфурта где су лекари покушали да га отргну од опаке болести.

Од среде, сном праведника спава малени мученик бјелопољски Јован Зејак (9), кога је живот тукао са свих страна. Баш, оно, као некаквог дива, а не крхко, више гладно него сито дете, коме су лекари у августу ове године као да Зејацима није било доста беде и болести, дијагностиковали мијеломоноцитну леукемију.

Прочитајте још - Данас се један дечак преселио у вечност: Срце малог Јована (9) није издржало, стало је у Немачкој

Почела је неравноправна борба. Отац Тихомир (50), који се тек почео опорављати од гангрене ноге и уграђених бајпаса, са примањима од 131 евра на рачун туђе неге и помоћи, поново је пао у постељу. Јованова сестрица Јелена (13) није знала ни шта је снашло, а Јована су родбина и "чике у белом" почеле да одвозе у подгоричке и болнице у Београду. Лекарски извештаји су били све црњи. Традиционално хумани Бјелопољци, и мало и велико, покренули су акцију "Сви за Јована". Деца су певала по улицама и двориштима, наступали су уметници, фолклораши се вештачки смешили публици носећи у грлу кнедлу због Јована. Прикупљено је 42.000 евра, а ни држава није седела скрштених руку. Јован је кренуо на пут, док се отац Тихомир потајно надао да ће његов премучени син јединац победити болест.

У ноћи између уторка и среде, небо је засузило изнад Бијелог Поља. Негде у зору стигао је глас кога су се сви прибојавали. Безгрешно дете Јован од тог тренутка је изнад свог Лима и бјелопољског насеља Расадник, одакле мотри на убоги дом оца Тихомира и сестре, који су га последњи пут пољубли пре двадесетак дана. Остала су сећања и ретке слике, посебно оне из болесничке постеље, без дечјег осмеха, са којих се читао његов бол.

ПОРУКЕ

"ДЕЧАЧЕ снени, спавај поред своје мајке... Рашири своја крила, лептиру мали", опростила се од Јована, једна читатељка "Новости" на фејсбук-профилу нашег листа, уз неколико суза, које већ два дана лију низ лица не само Бјелопољаца.

Отац Тихомир са сином Јованом и ћерком Јеленом после смрти супруге

Фото приватна архива