Полицајци Федералне управе полиције ФБиХ су након вишемесечне истраге у четвртак, под надзором Кантоналног тужилаштва Зеничко-добојског кантона, и уз подршку Министарства унутрашњих пословатог кантона, ухапсили А.К.(58), бившег начелника општине Вареш.


Упоредо је наложен претрес здања у којима је ухапшени боравио као и његови блиски сарадници.


- Ухапшени је осумњичен да је од новембра 2012. године до новембра 2016. године у својству начелника општине Вареш, користећи положај и овлашћења у циљу прибављања користи за другог поступао супротно интересима службе и противном одредбама Правилника о унутрашњој организацији јединственог органа општине Вареш – речено нам је у Федералном МУП.


- Сумња с да је омогућио већем броју људи са подручја Вареша прибављање материјалне користи у виду грађевинског материјала и робе, на начин да је без правног основа и спроведене законске процедуре, а без подношења захтева за доделу помоћи и без издавања закључкаопштине Вареш о додели помоћи, усмено одобравао доделу помоћи у виду робе и грађевинског материјала. Ти људи су уз помоћ А.К. преузимали робу и грађевински материјал у фирмама „Лук“ д.о.о. Сарајево, „Перод“ д.о.о. Зеница и „Лишћевица промет“ д.о.о. Илијаш, а након чега су ове фирме рачуне и отпремнице достављале општини Вареш.


Прочитајте још: У централној БиХ откривено налазиште злата


Приликом претреса пронађени су предмети који су тражени наредбом суда, а који ће бити коришћени као доказ у кривичном поступку.


Ухаппшени ће после криминалистичке обраде бити предат надлежном тужиоцу.