Хрватска тражи од Србије 148,5 милиона долара

Ј.КЕРБЛЕР

13. 11. 2019. у 22:10

Хрватска тражи од Србије 148,5 милиона долара

Depositphotos

Питање како решити та сукцесијска питања била су постављена на састанку Сталног заједничког одбора који се одржао у Загребу
ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАХрватска ће од Србије затражити у оквиру сукцесије СФРЈ 148,5 милиона долара које је наводно Србија потрошила од укупних сукцесијских средстава, потврдила је државни секретар у хрватском Министарству спољних послова Андреја Метелко-Згомбић. Питање како решити та сукцесијска питања била су постављена на састанку Сталног заједничког одбора који се одржао у Загребу.

”Хрватска ће устрајати на томе да се утврди како су та средства нестала и да се на одговарајући начин пронађу механизми компензације од стране оне државе следнице за коју се потврди да су та средства протуправно кориштена”, рекла је у Загребу висока званичница МВП-а.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХРВАТСКА ОСРАМОТИЛА СЕБЕ И ПОВРЕДИЛА СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ; Вулин: Војска Србије ће се увек сећати јасеновачке трагедије


По њеним речима Србија је одобравала скидање средстава са рачуна бивше СФРЈ који су били отворени у Народној банци Југославије ни у банкама у иностранству. ”и свакако ћемо морати да нађемо начине како то уредити”. Метелко-Згомбић је рекла да постоји добра воља свих, па и Србије да се седне и разговара о сукцесији и да се нађе решење. ”Покушаћемо то дипломатским путем и дијалогом, али су и све друге опције на столу”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Aco

13.11.2019. 22:48

Definitivno treba podneti tužbu protiv Hrvata za geoncid i pobijenih milion srpskih civila u Jasenovcu i za otetu imovinu Srba od strane ustaško nacističke države NDH I za otetu imovinu u progonu preko 300 hiljada Srba u zločinačkoj akciji Oluji.Tražiti 200 milijardi dolara i onda im pokloniti ovih 600 milona.Posebno tražiti odštetu za otetu imovinu Srba i srpskih firmi od momenta kad je Hrvatska ušla u Eu u kojoj je privatna svojina neprikosnovena.

Nebojša

13.11.2019. 23:30

A mi u Zagrebackoj banci imamo 2.5 mlrd EUR i sva dokumentacija predata SBPOK i niko prstom da mrdne i da trazi te pare da nam se vrate.