Топли оброк уз благослов: Митрополија црногорско-приморска помаже и храни невољнике у своје четири народне кухиње

М. СЕКУЛОВИЋ

14. 11. 2019. у 08:37

Топли оброк уз благослов: Митрополија црногорско-приморска помаже и храни невољнике у своје четири народне кухиње

Фото Светигора

Дневно нахране око 600 најугроженијих људи не гледајући на веру

УЗ благослов митрополита црногорско-приморског Амфилохија, отворене су четири народне кухиње при светињама Митрополије из којих, топли оброк, најчешће на кућну адресу, сваког дана добије око 600 људи! Број оних који приме једнократну помоћ у храни такође је велики.

- Народна кухиња Митрополије црногорско-приморске која функционише при Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици колико је у њеној могућности брине о потребама, са циљем да се најугроженијим породицама којих је све више, обезбеде основни услови, право на храну, односно прехрану. Тренутно делимо 230 оброка дневно - каже за "Новости" управник Народне кухиње при Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици свештеник Миомир Вулевић.

Према његовим речима, Народна кухиња при Саборном храму издржава се искључиво благодарећи прилозима, а пре годину и по отворена је и Пекара Народне кухиње, а потом и посластичарница, са надом да ће њиховим пословањем успети да помогну рад Народне кухиње, Добротворног Фонда Митрополије црногорско-приморске "Човјекољубље", као и остале хуманитарне делатности Митрополије.

- На тај начин понудили смо свим грађанима да учествују у хуманитарном раду куповином ових производа. Сва зарада из наше пекаре и посластичарнице иде за подршку Народној кухињи - каже јереј Вулевић.

Прочитајте још - ГЛАД И НЕМАШТИНА ХАРАЈУ НИКШИЋЕМ: Шта се десило некадашњем привредном гиганту и индустријском центру Црне Горе?

Девет година ради и Народна кухиња "Мати Јелисавета" у престоници Цетиње. У граду у ком је столовала светородна лоза Петровића 150 људи свакодневн добије свој оброк, док је њихов број у Беранама, где је пре три године основана Народна кухиња "Дивна Вековић", при Епархији будимљанско-никшићкој, нешто мањи, али су потребе знатно веће од могућности Епархије.

Магацин народне кухиње на Цетињу Фото Митрополија


- Делимо 105 куваних оброка сваког дана осим недељом. Наши корисници су невољници свих вера. Главни критеријум на основу ког се дели ова потпора је материјално стање. Таквих је много у Беранама - каже отац Сава, управник манастирске кухиње, како је зову у Беранама, јер је смештена у порти манастира Ђурђеви ступови, који напомиње да још двадесетак породица добија месечну једнократну помоћ у храни.ДА ГЛАДНИХ БУДЕ ШТО МАЊЕ

УВЕК је било људи који су у тешкоћама, па нажалост и данас их има много више него што би то требало - казао је епископ будимљанско никшићки Јоаникије, освештавајући просторије народне кухиње у Бијелом Пољу "Милене Војводић".

Иначе, у Бијелом Пољу се подели 76 оброка дневно.

- Храну добијају и муслимани и једна породица Рома са седморо деце. Знамо, тешко је заспати гладан, па чинимо све да таквих људи буде што мање - каже протојереј-ставрофор Дарко Пејић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Миро Марковић

15.11.2019. 06:29

За време ратова и окупација, радиле се јавне кухиње са топлим оброком за гладне и незбринуте. Али сада у благостању Мила и Аце Ђукановића да толико гладног народа постоји је скоро да се не поверује. Тајкуни пуне џепове, а сиротиња умире од глади, док најпаменитни и најшколованији одлазе из Црне Горе према Србији и Европи. А Мило Ђукановић још увек суверно влада као некада краљ Никола Први Петровић. Знамо као је краљ прошао, па се надамо да ће и овај ускоро да побегне из земље.