Драма у центру за социјални рад: Бањалучанин вређао и физички напао раднике

Р.С.

13. 11. 2019. у 13:10

Драма у центру за социјални рад: Бањалучанин вређао и физички напао раднике
Запослени су истакли да су га брзом рекацијом и присебношћу спречили да убије некога
Права драма одвијала се јутрос у Центру за социјални рад Бањалука, када је Бањалучанин Д. Ђ. вређао раднике, а социјалног радника О. Б., који води његов предмет , ударио главом. Запослени су истакли да су га брзом рекацијом и присебношћу спречили да убије некога.


- Осумњичени је приликом боравка у просторијама Центра, а ради обављања службеног разговора са водитељем поступка, у Центру за социјални рад Бањалука, нарушио јавни ред и мир, вербално вређајући присутне раднике, након чега је главом ударио радника О.Б. у главу и нанио му повреде - саопштено је из ПУ Бањалука.


Полицијски службеници су га ухапсили, а повређени је упућен у Службу хитне медицинске помоћи Бањалука, ради указивања помоћи и утврђивања степена повреде.

О догађају је обавештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука који је наложио да се против осумњиченог у редовној процедури достави извјештај због почињеног кривичног дела телесна повреда и угрожавање сигурности.


Прочитајте и: "Ostavljena na cedilu, nizale se muka na muku": Iza statusa profesorke iz Crne Gore krije se politička istina?


Из бањалучког центра су саопштили да је јутрос један од клијената ЈУ “Центар за социјални рад” Бањалука физички напао стручне раднице које су професионално вршиле своју дужност.


- Пука је срећа што су се двојица колега нашли ту и савладали нападача без последица, те га задржали на земљи до доласка полиције - навели су.


Подсећају да је пре неколико месеци, социјална радница из “Центра за социјалну скрб” Осијек страдала "од руке клијента којем је годинама помагала".


- Претходних година сведоци смо насиља над стручним радницима у свим земљама окружења. Нажалост, показало се да су нам потребне другачије праксе како би се заштитили животи и стручних радника и корисника услуга центара за социјални рад. Стручним радницима је неопходно дати статус службених лица, а у сваки центар увести оружано обезбеђење и детекторе метала. Док се системски не реши овај проблем, починиоци насиља над стручним радницима ће се извлачити са прекршајном пријавом, као што ће то бити са господином који је данас напао стручне раднике, а само из разлога јер су га колеге спречиле да убије некога! Ово је озбиљан проблем јер су животи у питању и мора се хитно реаговати - подвукли су из Центра за социјални рад Бањалука.


Огласили су се и из Синдиката здравства и социјалне заштите РС.


Подсећају да у последње време напади на стручне раднике нису ретки, наводећи примере трагичних догађаја из региона, тачније у Хрватској и Србији.


- Бројни напади остану непријављени због неажурности институција система и страха самих радника, иако је број претњи из дана у дан све већи. Синдикална организација Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бањалука и Синдикат здравља и социјалне заштите најоштрије осуђују пораст насиља над радницима центара за социјални рад. Овом приликом позивамо све надлежне установе да дају свој допринос у спречавању даљњег насиља над радницима Центра кроз увођење физичког и техничког обезбјеђења. Детекторе за метал, прегледе на улазима, „паник тастере“ и више радника физичког обезбеђења са проширеним овлаштењима би требали имати сви центри за социјални рад, у што краћем року.


Поједини корисници имају право да буду незадовољни, али заштита живота и сигурности запослених радника, који само обављају свој посао треба бити на првом мјесту. На крају напомињемо, радници центара својим радом представљају градове и Републику, а немају статус службеног лица. На себе преузимају нападе који су, у суштини усмерени према онима који доносе законе и одређују како ће се третирати корисници социјалне заштите – саопштено је из синдиката.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације