"Шта му фали? Метак у чело", "Можемо и да пуштамо венце низ Дунав", "Ја бих радије њих леђно низ Саву", само је део преписке чланова ХДЗ на друштвеним мрежама, незадовољних садашњом политиком странке и коалицијом са Милорадом Пуповцем и СДСС-ом.

Судећи према ставовима на "Вајберу" и "Вотсапу", поједини чланови ХДЗ би Милорада Пуповца набили на колац, неким другима су наменили метак, а све заједно показује да се говор мржње невероватном брзином шири у највећој хрватској странци.

Иако се те преписке одвијају месецима, тек сада је реаговао врх ХДЗ, затраживши да најмање петнаест чланова странке буде избачено.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Позирала са Бреном, звезда Гранда јој певала на ћеркиној свадби: Ко је Колиндина фризерка која се прославила изјавом мржње према Србима


Аутори текстова на друштвеним мрежама најчешће су из Загреба, али су у групи и многи изван главног града. Многи од њих заговарају став да чланови ХДЗ на предстојећим председничким изборима не гласају за Колинду Грабар Китаровић, већ за Мирослава Шкору, јер би, у случају да певач победи, то отворило пут за рушење Пленковића.

Чињеница је да су из ХДЗ на говор мржње реаговали тек сада, када је то дошло до председника ХДЗ и премијера Пленковића.

Фејсбук-афера је увертира за страначке изборе у ХДЗ, који би требало да се одрже одмах након председничких избора. Међу кандидатима за Пленковићеву столицу је и Иван Пенава, градоначелник Вуковара, а жељу да иде на страначке изборе исказао је и бивши председник странке Томислав Карамарко. За Пленковића је изузетно важно како ће проћи председнички избори и хоће ли се Колинда Грабар Китаровић изборити за други мандат, па је актуелна председница постала његов најважнији савезник.