ВЕЋ трећу седмицу заредом трговине у Црној Гори недељом су затворене по Закону о унутрашњој трговини. Међутим, иако је кратко на снази већ стижу иницијативе да се мења, јер су се, наводно појавиле мањкавости. Међу првима то су приметили у Унији слободних синдиката.

- Тражићемо измену члана 35а Закона о унутрашњој трговини како би се елиминисало да недељом раде цвећаре, складишта, киосци, где ради велики број запослених, а који сада немају право да им недеља буде слободан дан. У међувремену настао је и проблем са бензинским пумпама, па се законски мора дефинисати имају ли запослени у том сектору право на нерадну недељу - поручили су из Уније слободних синдиката.

Примедбу на рад бензинских пумпи имали су и из Привредне коморе - Одбора за трговину који траже хитан састанак са министарком, јер сматрају да се на овај начин злоупотребљава закон. Тврде да се сада у маркетима који су у оквиру тих објеката продају основне животне намирнице попут јестивог уља, соли, брашна, шећера, млека. Из Удружења нафтних компанија су одговорили да нема ништа спорно да у продавницама и шоповима унутар бензинских станица продају разноврсне производе, наравно, како су рекли, ако имају испуњене услове за смештај и чување хране.

Прочитајте још - НЕДЕЉА - СЛОБОДАН ДАН: Почиње примена Закона о унутрашњој трговини у Црној Гори

Унија послодаваца пред Уставним судом покренула је поступак да се оцени да ли је Закон о унутрашњој трговини усклађен са тим највишим правним актом.

- Сада постоји још један елемент који поткрепљује да се оцени уставност тог закона, јер су бензинске пумпе у повлашћеном положају у смислу бављења трговином. Закон каже да је у сектору трговине недеља нерадан дан, а онда се појави изузетак па се пумпе могу бавити трговином - истакли су у Унији послодаваца.

У међувремену, огласили су се и из Владе и предложили да Уставни суд одбије покретање поступка за оцену уставности Закона о унутрашњој трговини. Драгица Секулић, министарка економије, саопштила је да трговци, засада, не најављују отпуштање радника због нерадне недеље.

- У овом тренутку анализе показују да неће бити потребе да се Закон о унутрашњој трговини мења, али ниједан није свето писмо, па ако буде потребе прилагодићемо га у наредном периоду - казала је Секулићева.

Иначе, процене су да право на нерадну недељу тренутно има 37.000 запослених у трговини.

БЕЗБЕДНОСТ

У Министарству економије напомињу да је сваки трговац који продаје прехрамбене производе дужан да поштује Закон о безбедности хране, да има опрему за њено чување и да поштује принципе добре хигијенске праксе. Рад трговинама забрањен је недељом од 20. октобра, уз неколико изузетака као што су продавнице на бензинским пумпама, унутар аутобуских и железничких станица, аеродромима, киосци, апотеке.