ЗВАНИЧНА Подгорица још није заузела коначан став о иницијативи за стварање "малог шенгена" који би економски повезивао земље Западног Балкана, омогућио несметан проток људи и робе без задржавања на границама. Грађани би путовали само уз личну карту, а увеле би се заједничке радне дозволе и скраћење времена за камионе на међама. Договор су постигли лидери Србије, Северне Македоније и Албаније, док су Црна Гора и Босна и Херцеговина засада уздржане.

Министарка економије у Влади Црне Горе Драгица Секулић саопштила је да је Црна Гора у Охриду имала први пут прилику да буде детаљно упозната са овом иницијативoм.

- О њој ће наша влада и наша држава добро промислити са аспекта бенефита за своје грађане и привреду и наравно са аспекта боље европске интеграције у Европску унију - казала је Секулићева која је представља званичну Подгорицу на том скупу.

Потпредседник Владе Црне Горе Зоран Пажин оценио је недавно у Женеви на састанку са високим званичницима Западног Балкана, држава чланица ЕУ и европских институција, да не сматра да једна оваква иницијатива за собом носи квалитетнију интеграцију у Европску унију.

- Напротив, усмеравају се време, енергија и снага држава региона на креирање нечег што већ постоји под другим називима, са још нејасним потенцијалом како нова иницијатива може допринети европској интеграцији држава региона - поручио је Пажин.

С друге стране, председник скупштинског Одбора за европске интеграције Славен Радуновић, каже, за "Новости", да иницијативу о "малом шенгену" треба прихватити као позитивну јер је она велика шанса за Црну Гору и њене грађане.

Прочитајте још - Мали Шенген: С личном картом и радном дозволом у Северну Македонију, Албанију и Србију

- Свака иницијатива која олакшава живот људима у овим државама треба да буде поздрављена, наравно, уколико она не утиче негативно на неке друге активности које предузимају те државе - каже Радуновић. - У овом конкретном случају не видим ниједан разлог да би Црној Гори као земљи која је у процесу преговора за чланство у Европској унији могао да нашкоди. Из простог разлога што Црна Гора није ни близу дану приступања ЕУ. Међутим, када би се прикључила пуноправном чланству Европске уније "мини шенген" би се лако могао раскинути. Довољно је сетити се свих оних колона на границама према овим државама, посебно на граници према Србији, било да причамо о колонама грађана у својим приватним возилима или оним у бројним камионима који чекају у реду с обзиром на то да је Србија убедљиво највећи спољнотрговински партнер Црној Гори, па би прихватање ове иницијативе и те како олакшало посао, посебно привредницима.

Зоран Пажин Фото Новости / Драгица Секулић Фото Влада ЦГ / Славен Радуновић Фото Новости


ПРВО МЕСТО

НАЈВЕЋИ спољнотрговински партнери Црне Горе у увозу у првом кварталу ове године били су Србија, Кина и Немачка, подаци су Завода за статистику (МОНСТАТ). Увоз из Србије у прва три месеца износио је 492 милиона евра, Кине 256,6 милиона и Немачке 234,6. Што се тиче извоза робе, Србија је и ту највећи црногорски партнер, па је у првом кварталу из Црне Горе у Србију извезена роба у вредности од 93,1 милион евра.

ЕВРОПСКИ ПОКРЕТ: КОРАК УНАЗАД

ПОТЕНЦИЈАЛНО прикључење Црне Горе "малом шенгену", могао би да буде корак уназад и скретање са пута европских интеграција, сматра лидер Европског покрета Момчило Радуловић. Он је истакао да иницијатива, ко год је започео и ако "уноси топлу воду у хладне балканске међудржавне односе", јесте добродошла, али и да је "топла вода већ измишљена". Све што се предлаже у "малом шенгену", према његовим речима, већ постоји у ЦЕФТА, и у РЕА (Регионална економска област) и у активностима обухваћеним Берлинским процесом и радом Регионалног савета за сарадњу (РЦЦ), али и у другим иницијативама или облицима регионалне сарадње.И. Д. С.