Рената Виншек, дугогодишња фризерка председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић, на свом Фејсбук профилу оштро је напала супругу председничког кандидата Мирослава Шкора.

Уз текст, у ком истиче колико би била разочарана ако би Ким Ан Шкоро постала прва дама Хрватске, објавила је везу на интервју Шкорове супруге из Недељног Јутарњег.

– Тужно ако прва дама Хрватске случајно будете Ви госпођо Ким са српским црвеним крвним зрнцима, венчани у православној цркви. То ће бити преседан у свету, а моја Хрватска и ми Хрвати, познати као никад сложни, имаћемо Српкињу за прву даму. Тужно, не могу сакрити своје разочарање, написала је Рената Виншек и додала да би могла да се одсели у Америку где је Ким Ан Шкоро била у време рата, преноси Јутарњи лист.

"Па зар је то Рената? Иста она Рената код које сам се годинама шишала, написала је једна позната хрватска уметница пореклом из Србије, наглашавајући како је запрепашћена јер у том салону никад није осетила ни дашак шовинизма... "Дуго ми је требало да схватим да је Колиндина фризерка Рената она иста Рената у чијем сам се Фризерском салону ‘Рената’ у Франкопанској годинама шишала. И морам признати да никад, али баш никад нисам осетила да Рената има икаквих предрасуда по питању Срба, или нехрвата уопште. Волела је познате особе, какве год, у широком распону, то да... Како је у међувремену тај салон пропао, и то како чујем због дугова, то је срећу пронашла код председнице. А тамо ваљда мора доказивати да, као права Хрватица, мрзи Србе", написала је та бивша клијенткиња на Фејсбуку.


Проверили смо те кулоарске приче. Рената Студио је до лани бележио губиткеа, да би 2018. завршили у плусу. Задње три године су пали и приходи. Уједно је број запослених у задње три године, према подацима Пословне Хрватске, упола смањен.

“Ја сам у тоталној коми, настао је страшан дернек од нечега што је у потпуно погрешном контексту пренесено с мог приватног Фејсбук профила”, изјавила је госпођа Виншек чим је схватила - а није јој требало пуно - колико је својим  статусом узбуркала страсти у Хрватској. Сви медији одједном су почели истраживати њену биографију, ставове, прошлост, клијенте, политичке ставове... Код Ренате Виншек шишали су се најславнији Хрвати. Одлазак на фризуру у њен студио било је питање престижа, јер је Рената радила фризуре Ени Беговић - то су најславније локне хрватске кинематографије - али новинари тврде како је “заслужна и за промену Ђулијановог имиџа, којему је одсекла дугу косу, баш као и Луки Нижетићу.

Фризирала је и Алку Вуицу, Ксенију Урличић, Долорес Ламбашу, Сању Долежал и многе друге”. Најпознатији њен клијент био је веројатно Фрањо Туђман, којега је шишала на Пантовчаку, док су новинари узалуд чекали да га сниме у фото сачекуши крај салона, у Франкопанској... Међу познатим особама које је шишала били су - да чудо буде веће - и Мирослав Шкоро и његова супруга Ким. Шкоро је описан као “легенда”.

"Па наравно да га је фризирала. Она му је фризирала и супругу. Ту се обоје шишају. Нису редовне муштерије, били су неколико пута. Сулудо је то све скупа. Он је човек који није навикао на такве шовинистичке испаде", рекао нам је Мате Мијић, кључни човек Шкорине канцеларије. Фејсбук је открио како против “погрешних” крвних зрнаца Рената, иначе, нема ништа ако се треба сликати с познатима и славнима, рецимо с Лепом Бреном . Томе у прилог свакако иде и чињеница да је њеној кћери на свадби певао српски певач Бане Мојићевић, победник прве сезоне шоуа “Звезде Гранда”. У студио су на фризуру долазиле и Тереза Кесовија, Вида Јерман, Ива Шарић Леко и њен супруг Јерко, Мани Готовац, Леа Мијатовић, Алмира Османовић, Минеа, Сања Долежал... Фејсбук, ипак, открива њену највећу љубав. Профил јој је пун фотографија с председницом, којој је радила чуда на глави - од “навијачких” фризура до протоколарних.

"Увек су биле добре. Кликнуле су си и то је то. Заиста не знам да ју је ико икад осим Ренате фризирао", рекао је саговорник који одлично познаје председницу Колинду Грабар-Китаровић. Није попустила ни током Карамаркове владавине. Наиме, Ана Карамарко је власница салона Опиум, који је такође на гласу као ексклузивни, али председница није попустила те је остала одана Ренати Виншек. Рената Виншек и председница Колинда Грабар Китаровић давно су прерасле професионални однос. Оне су пријатељице више од тридесет година, жене које се подржавају, теше и храбре. Наводно би се Рената Виншек и председница знале повући у тајну собу, у сад већ бившем салону у Франкопанској улици, ако би имале неких поверљивих, емотивних тема за разговор.

Колико поверења имају једна у другу говори и чињеница да је председница Колинда Грабар-Китаровић, док је живела изван Хрватске, знала фризерки Ренати оставити месечни паушал како не би морала размишљати о новцима кад дође на фризуру. А бригу о својој коси председница је поверила само Ренати Виншек. И ником другом. Но чини се да фризирање председнице има и цену. "Колико ми је познато, изгубила је Рената много клијената откако фризира председницу. Због Колинде је знала затварати салон и прилагођавати се, чиме су се остали клијенти нашли закинути па јој више не долазе", каже нам бивша Колиндина сарадница добро упућена у њне навике и додаје:. "Пуно се у граду прича како и пословање салона није блиставо."

Из салона се, у неком тренутку, повукла и Северина. Власница је признала да се највећа хрватска естрадна звезда више не шиша код ње, али није знала навести разлог због којег је дошло до разлаза. Након објаве спорног статуса о Шкориној супрузи, Виншек се бранила говорећи да је заправо реч о неспоразуму. "Тај статус је украден с мојег приватног профила, погрешно је пренесено у потпуности", рекла  је за 24сата. Ускоро је објавила нови статус у којему се извинила српској мањини. Речи Ренате Виншек, којима се посипа пепелом након скандалозне изјаве о српским крвним зрнцима, могу се протумачити да једно мисли као физичка особа Рената Виншек, а да сасвим другачије размишља као Рената Виншек д.о.о.

Рената Виншек има, уз студио, још два салона, оба у Франкопанској, вози скупи БМW и припада најуспешнијим грађанима хрватске метрополе. Ово је први скандал у четири деценије дугој каријери. "Недавно ми је моја пријатељица, данас високопозиционирана у политици, признала како јој је мама говорила да мора у школи бити 5,0 јер ће иначе завршити као фризерка. А онда је, неколико година касније, док се мучила с нечим на факултету, видела мене како се возим у БМW-у. Дошла је кући и рекла мами: ‘Ево ти сад, Рената вози БМW’, рекла је новинарима Јутарњег листа. "Терао ме неки инат својствен људима из радничких породица. Одрастала сам и ишла у школу с многим људима који су данас велика имена у политици, култури и спорту. Већина је била из добростојећих породица, возили су се у добрим аутомобилима, имали су све. Ми смо живели много скромније. Моји родитељи су се надали да ћу на факултет, али ја сам желела бити фризерка..." И све је ишло у реду, док се госпођа Виншек бавила фризирањем. А онда се, као и њена клијенткиња, дохватила посла о којему ништа не зна, политике...

(www.express.hr)