Хрватски министар рада Јосип Аладровић предложио је измене Закона о осигурању радничких потраживања пошто је закључио да тренутна заштита радника у стечајним поступцима није довољна.

Наиме, он се заложио за повећање обухвата радника који ће убудуће остварити право на исплату, као и продужење периода заштите, а очекује се да би то могло да ступи на снагу у другом кварталу идуће године, пише портал новац.хр.


Важећем законом су, како се додаје, “покривени” радници којима је престао радни однос шест месеци пре отварања стечајног поступка, а период за који је осигурана заштита је три месеца пре отварања стечајног поступка, односно три месеца пре престанка радног односа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Одбор за реформу изборног законодавства ради до 18.децембра

Аладровић сада предлаже да буду обухваћени радници којима је радни однос престао десет месеци пре отварања стечаја и да се период заштите продужи на пет месеци.


Напомиње се да је заштита на бази тог закона по правилу и једина коју радници остваре у случају стечаја, с обзиром на то да је наплата остатка радничких потраживања тек око 22 посто.


Како произлази из података Агенције за осигурање радничких потражовања, “због стечаја послодавца радници најчешће не примају плату око пет месеци”.


Према информацијама на интернет страницама Агенције, у октобру су за радничка потраживања исплатили 809.989 куна (108,7 хиљада евра) за 72 радника, а уместо послодаваца исплатили су део неисплаћених плата (укупно 102) у износу од 416.223 куне (55,9 хиљада евра).