Агенција за лекове и медицинска средства БиХ обавештена је о повлачењу из промета неколико серија сирупа "флавамед" због сумње у неисправност лека.


Сумња се на неисправност паковања, односно стаклене флаше за сируп, што доводи до онечишћења лека. Из промета се повлачи сируп "флавамед" серија 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025Д и 91001Х.


О повлачењу лека Агенцију је обавестио носилац дозволе за стављање у промет "Берлин-Хеми Менарини БХ".


-Повлачење се спроводи до нивоа апотека и односи се на серије наведеног лека за које се сумња да су неисправне - саопштено је из Агенције за лекове и медицинска средства БиХ и додаје да ће ради предострожности бити повучене и још неке серије овог лека.


У саопштењу се додаје да је на тржишту БиХ у промету доступна једна серија истог лека која није захваћена овим повлачењем, као и други лекови који се користе за лечење истог стања, а који се могу примењивати као заменска терапија.


Прочитајте још: Ради се на уврштавању "утрогестана" на листу лекова


Из Агенције наводе да пацијенти треба да се обратесвом лекару или апотекару у случају било каквих питања у вези тренутне терапије.


-Подсећамо да су здравствени радници обавезни да пријаве овој агенцији свако нежељено дејство лека, као и неисправност у квалитету лека. Пацијенти који су развили неко од нежељених дејстава требају се обратити свом лекару или апотекару ради саветовања о начину наставка терапије - додаје се у саопштењу.