ДЕСЕТ година је од упокојења патријарха српског Павла, "свеца који хода", који је свој народ и Цркву водио утабаним стазама Светога Саве. Сећање на њега, познати епски песник Жарко Бојић преточио је у осмерцу кроз 384 стихова, док се народни гуслар Горан Перовић Цуца потрудио да је сними, и прва је која је опевана уз овај древни инструмент.

Благослов за ово вредно дело дао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

- Песма приказује животни пут блаженопочившег патријарха од рођења до упокојења. Публика ће моћи, слушајући ову песму, да сазна важније детаље из живота патријарха Павла, као и неке његове мудре речи и савете, које је оставио српском роду. Посебан задатак је имао гуслар Горан Перовић Цуца, да својим певањем уметнички изнесе песму и да јој да посебну димензију, која ће од стране слушалаца имати, сигуран сам, добру оцену - каже, за "Новости", аутор песме Жарко Бојић.

Песма је, каже, настала почетком ове године.

- Идеју ми је дао гуслар Горан Перовић Цуца када ме назвао телефоном и рекао да жели да сними песму о патријарху Павлу. Ја сам се томе обрадовао и саопштио му да ће покушати да је напишем. Велика је то одговорност, јер кроз стихове представити живот духовног пастира који је Цркву и народ водио јеванђелским путем није било лако. Био је патријарх великомученик, јер је његово време патријарховања обележило велико страдање српског народа, протеривање и ратови, отимање свете српске земље Косова и Метохије, губитак Книнске Крајине. Али он никада није губио веру у васкрсење и наду у бољи живот. Својим личним примером сведочио је шта значи бити човек. Сви се надамо да неће потрајати много када ће "светац који хода" постати и светац у календару Српске православне цркве на радост свих Срба - истакао је Бојић.

Патријарх Павле Фото И. Маринковић


Сарадња са гусларом Гораном Перовићем Цуцом је, каже, изузетна.

- Снимио је уз гусле већ моје две песме "Пивска вила" и "Гаврило Принцип". Сматрам да је један од најбољих гуслара данашњег времена - наглашава Бојић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гуслар и писац ниже "десетке" у индексу


Иначе, Славко Перошевић је написао пре две године песму о патријарху Павлу, али ова је прва која је снимљена уз гусле.

- Песма посвећеном патријарху Павлу заиста има једну посебну димензију и сигуран сам да ће је многи гуслари радо певати. Добио сам бројне похвале од свих који су је прочитали - истиче Бојић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гуслар који зна напамет више од 70.000 стихова!


ПЛУЋА НАРОДА

ЗАХВАЉУЈУЋИ труду Жарка Бојића епска поезија опстаје.

- Докле год српски народ буде ценио прошлост, живеће и епска поезија. То је наш непресушни извор који нас одржава у животу. Гусле и епика су плућа српског народа - каже Бојић.